Тихоокеанският флот на Русия обеща да помогне на Памела Андерсън

в ПО СВЕТА

Тихоокеанският флот на Русия обеща да помогне на еколозите да транспортират бели китове и косатки, които се намират в „затвора за китове“ в Приморския край на Русия, съобщиха от пресслужбата на флота.

 

„Да, има такава молба от еколозите. Ние я разгледахме и ще им помогнем. Когато еколозите определят времето и мястото, на които трябва да бъдат пуснати, ще продължим разговорите“, съобщиха от ТОФ.

Твърди се, че това няма да се случи преди Нова година.

За транспорта ще се използва помощта на поддържащите кораби на Тихоокеанския флот.

Председателят на Съвета на регионалната гражданска организация „Еколожка стража на Сахалин“ Дмитрий Лисицин съобщи, че се работи по плана за освобождаване на косатките и по избора на най-благоприятния за тях регион.

Той посочи, че животните са хванати в северната част на Хабаровския край в Шантарско море, в района на Сахалинския и други заливи, където прекарват летата. Сега трябва да бъдат пуснати там, където прекарват зимите.

В центъра за временно настаняване на китове в Средния залив близо до град Нахотка има над 10 косатки и около 90 бели кита, които са незаконно уловени, за да бъдат продадени в Китай. Разследващите органи на Хабаровск вече работят по случая.

Еколозите съобщават, че въпросът за освобождаването им трябва да бъде решен възможно най-скоро, защото китовете в плен могат да оцелеят не повече от два месеца.

По-рано Памела Андерсън, член на Консултативния съвет на Международната фондация за защита на животните IFAW, помоли Путин да забрани лова на косатки и бели китове за продажбата им в Китай.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин не е видял молбата на американската актриса, но е запознат със ситуацията и Кремъл планира да се обърне към избрания губернатор на Приморския край Олег Кожемяк. Russia Beyond