Технология за поскъпване на тока

в България

В края на март Национална електрическа компания (НЕК) поиска от енергийния регулатор (КЕВР) поскъпване на цената за закупуване на електроенергията от производителите с 19,4% за идния регулаторен период спрямо настоящия, който ще приключи на 30-ти юни. Сега ще видите есенцията на това искане и два от ключовите манипулативни инструменти.

За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките:

НЕК изкупува електроенергия за нуждите на микса от три ТЕЦ-а, но в първата колона на таблицата виждаме, че с пълното си име е представена само държавната „Марица Изток 2“. Двата „американски“ ТЕЦ-а „МИ1“ и „МИ3“ са със съкратени имена. За сметка на това техните показатели в таблицата са подсилени с по един допълнителен ред, в който е показан размерът на дела в цената на продукциите им, който отива за заплащане на въглеродните емисии. По близо 22 лева за произведен и продаден Мега-Ват-час. За държавната ТЕЦ „МИ2“ такъв дял не е показан!!! Да не би да не е предвиден?

Всъщност предвиден е и в цената на тока от държавната ТЕЦ има такъв дял, но НЕК съзнателно не го показва, защото … ще лъсне огромна измама. Прогнозната цена за закупуване на въглеродни емисии от ТЕЦ „МИ2“ е с повече от 50% по-ниска от тази на двата „американски“ събратя. Съзнателно не посочвам точното число, защото вие все едно няма да го разпространите/споделите, за да стигне истината до повече жертви.

За предстоящия регулаторен период е предвидено НЕК да не изкупува електроенергия от ТЕЦ „МИ2“, а вместо това е увеличена квотата на АЕЦ „Козлодуй“ в микса за регулирания пазар. До тук добре, но … имаме още един капан. Ако предвидените разходи за въглеродни емисии преди една година са били в рамките на реалните пазарни цени към онзи момент, то сегашните прогнози са много високо надути, с около и над 40% от пазарните показатели.

Така в рамките на само една страничка от искането си към КЕВР НЕК нагло манипулира числата, за да се опита да стегне примката около вратовете ни с още 19,4%.

Ето я и шапката на оригиналното 24 странично Заявление, за желаещите да си го открият от сайта на НЕК:

Друг механизъм използван за обосноваване на подготвяното поскъпване ви показах в понеделник в „Мега случаен грабеж (ВИДЕО)„. И това далеч не е всичко, но се старая да ви показвам само най-значимите от тях.

Георги Котев

 котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Loading...

Последни от България

Отиди Горе