Телевизионните канали са изключени, органите на реда в пълна готовност: какво се случва в Киргизстан? (ВИДЕА)

в ПО СВЕТА

По време на щурма на резиденцията на Алмазбек Атамбаев в село Кой-Таш в републиката е било изключено излъчването на всички телевизионни канали, свързани с бившия глава на Киргизстан.

„Телевизионните канали, които са свързани с обкръжението на Атамбаев, бяха изключени от излъчване днес“-, казаха от централата на бившия държавен глава.

Местните медии съобщават, че са загубили връзка с кореспондентите си, които са в село Кой-Таш. Вероятно са били използвани сигнали за заглушаване на устройството.

Известно е също, че служителите на реда се събират в сградата на Министерството на вътрешните работи на републиката. Според ТАСС те са оборудвани с каски, бронежилетки, щитове и гумени палки. Отбелязва се, че в момента вече има няколкостотин полицаи, а в сградата пристигат автобуси и камиони.

Според кореспондент на ТАСС в момента има няколкостотин служители на реда в близост до сградата на министерството. Освен това в Министерството на вътрешните работи започнаха да пристигат автобуси и камиони.

Според Киргизската национална агенция за новини, по последни данни 12 души са ранени по време на специална операция за задържане на Алмазбек Атамбаев. Известно е за един ранен служител на реда, получил огнестрелна рана.

Напомняме, че в село близо до Бишкек се провежда специална операция по задържането на бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев.

Съобщава се, че по време на сблъсъците между служители по сигурността и поддръжници на бившия държавен глава са ранени около десет души.

На 7 август стана известно, че в Киргизстан се провежда операция по задържането на Атамбаев.
Бойци на специалните части направиха поне два опита да щурмуват къщата на експрезидента.
Според обкръжението на бившия президент, по време на щурма специалните сили са използвали гумени куршуми и шумови гранати, хеликоптери са били видени над къщата.

Също така, според представител на централата, в резиденцията са били чути пушки на картечници, светлините са били изключени и на няколко места е избухнал пожар. Привържениците на Атамбаев успяха да блокират специалните части на територията на резиденцията и впоследствие да отблъснат атаката на спецназа срещу дома на бившия държавен глава.

От централата отбелязаха, че привърженици на бившия президент са успели да пробият оградата, да нахлуят на територията на резиденцията и да обграждат специалните сили.
Първоначално централата на Атамбаев съобщи, че бившият държавен глава е задържан и „той е отведен в неизвестна посока“.

По-късно бе уточнено, че бившият президент продължава да се съпротивлява на специалните сили и се намира в дома си. Според представител на централата няма пълна картина за случващото се.

News Front