Тайната програма на Пентагона от 2007 год. до днес (ВИДЕА)

в ПО СВЕТА

Скъпи приятели, изнервям се когато в едни от най-престижните западни медии, като “The New York Times”, “CBS”, “CNN”, “Washingtonpost” и десетки други, публикуваха сензационна новина, а нашите национални телевизии в България не отразяват нищо от това. Все повече се убеждавам, че НоваТВ, БТВ или БНТ са вече един отминал продукт на прехода в държавата и е крайно време да се започне дискусия в България открито по въпроса за отстраняването на екипите, ръководителите и директорите на тези институции. Там гъмжи от шуробаджанащина и корупция, но това е друг въпрос. Май в България фалшивите новини са по националните фалшиви телевизии. Аз ще Ви преведа част от тази новина директно от статия в “Ню Йорк Таймс”, която от вчера обиколи всички медии в западния свят. Става въпрос за разкриването на тайна програма на Пентагона, която е започнала през 2007 година за разследване на НЛО. Бивши служители разкриват от първа ръка за какво става въпрос, подкрепяйки доказателствата си с видео записи от кабините на военни изтребители. През последните няколко месеца са освободени публично два подобни видеклипа. А от вчера беше пуснат и нов, който ще поставя отдолу с обещанието от “The Stars Academy of Arts & Science”, че има още доста подобни видео документи. Трябва да кажа, че това е сериозно разкритие и въпроса дали има извънземни вече е излишен. Оставям Ви с превода по-долу от статията на “Ню Йорк Таймс”.

От годишният бюджет на Отдела за отбрана в размер на 600 милиарда долара, 22 милиона долара, са изразходвани за Програма за усъвършенстване на аерокосмическа заплаха. В продължение на години програмата е разследвала доклади за неидентифицирани летящи обекти, според служители от Отдела на отбраната, интервюта с участници в програмата и записи, получени в офиса на “Ню Йорк Таймс” от служител на военното разузнаване от петия етаж на Пръстена на Пентагона, дълбоко в лабиринта на сградата, Луис Елисъндо. Отделът за отбраната никога преди не е признал съществуването на програмата, която според нея е затворена през 2012 г. Но нейните поддръжници твърдят, че докато Пентагонът приключил с финансирането, програмата остава в сила. През последните пет години, според тях, служителите в програмата продължават да разследват видео доказателства, донесени до тях от членовете на службата, като същевременно изпълняват и другите си задължения в отбраната. Програмата в сянка – част от нея остава класифицирана – започва през 2007 г. и първоначално тя се финансира до голяма степен по искане на Хари Рийд, демократ от Невада, който тогава е бил лидер на мнозинството в Сената и който отдавна се интересува от космически феномени. Повечето от парите са отишли за космическа изследователска компания, ръководена от милиардера предприемач и дългогодишен приятел на г-н Рийд, Робърт Бигелоу, който понастоящем работи за НАСА, за да произвежда експандиращи космически  съдове, предназначени за използване в космоса. В ТВ предаването “60 минути” на CBS през май г-н Бигълоу каза, че е “абсолютно убеден”, че съществуват извънземни и че НЛО са космически апарати на посетители от други светове тук на Земята.

Работейки в базираната в Лас Вегас компания на г-н Бигелоу, програмата разработва документи, които описват наблюденията на апарати, които се движат при много високи скорости, без видими признаци на задвижване, или без видими средства за въздухо повдигане. Длъжностните лица, участващи в програмата, са изследвали и видеоклипове от срещи между неизвестни обекти и американски военни самолети – включително и един, освободен през август, от белезникав овален предмет с размери на търговски самолет, преследван от два самолета F / A-18F излетели от самолетоносача “Nimitz” край бреговете на Сан Диего през 2004 г.

Видео показва срещата между ¨Navy F / A-18 Super Hornet¨ и непознат обект. Издаден е от Програмата за атестиране на авангардни заплахи на Министерството на отбраната. С любезното съдействие на американското отделение по отбраната, на 16 декември 2017 г. Г-н Рийд, който се оттегли от Конгреса тази година, заяви, че се гордее с програмата. “Не се смущавам, не се срамувам или съжалявам, че съм участвал в това!”, каза г-н Рийд в неотдавнашно интервю в Невада. “Мисля, че това е едно от добрите неща, които направих в моята кариера в конгреса. Направих нещо, което никой не е направил преди.

Хари Рийд, бившият лидер на мнозинството в Сената, има дългогодишен интерес към космически феномени.

Двама други бивши сенатори и висши членове на подкомисията по изразходване на отбранителни средства – Тед Стивънс, републиканец от Аляска, и Даниел К. Инуей, демократ на Хавайските острови – също са подкрепили програмата. Г-н Стивънс почина през 2010 г., а Г-н Инуей през 2012 г. В отговор на въпроси от “Таймс” официалните представители на Пентагона признаха съществуването на програмата, която започва в рамките на Агенцията за разузнаване в областта на отбраната. Длъжностните лица настоявали усилията за преследване на НЛО с военни изтребители от последно поколение, да приключат след пет години, през 2012 г. “Беше определено, че имаше други въпроси с по-висок приоритет, които заслужаваха финансиране и бе в най-добрия интерес на ДП да направи промяна”, каза говорителя на Пентагона Томас Кросън в електронна поща, като се позовава на Министерството на отбраната. Но Г-н Елизондо каза, че единственото нещо, което е приключило, е финансирането на проекта от правителството, което изтече през 2012 г. Оттогава насам г-н Елизондо каза в интервю, че е работил с представители на флота и ЦРУ в неговия офис по въпроса за НЛО в Пентагона до октомври миналата година, когато той подаде оставка, за да протестира срещу това, което характеризира като прекомерна тайна и вътрешна опозиция. “Защо не отделяме повече време и усилия по този въпрос?” Г-н Елизондо пише в оставка писмо до министъра на отбраната Джим Матис.

Служители на Пентагона твърдят, че програмата е приключила през 2012 г., пет години след създаването й, но официалният служител, който го е ръководил, заяви, че само правителственото финансиране е приключило.

Г-н  Елизондо каза още, че усилията продължават и че той има наследник, когото той отказа да назове. НЛО са многократно разследвани в продължение на десетилетия в Съединените щати, включително от американските военни. През 1947 г. Военновъздушните сили започнаха серия от проучвания, които разследваха повече от 12 000 заявени наблюдения на НЛО преди официалното му прекратяване през 1969 г. Проектът, включващ изследване, наречено “Проект Синя Книга” (Project Blue Book), започнало през 1952 г., заключи, че повечето наблюдения са може би звезди, облаци, конвенционални самолети или шпионски самолети, въпреки че 701 случая останаха необясними. Робърт С. Сеаманс младши, секретар на Военновъздушните сили по онова време, заяви в меморандум, оповестяващ края на “Проект Синя книга”, че “вече не може да бъде оправдано нито на основа на националната сигурност, нито в интерес на науката. “. Г-н Рейд заяви, че интересът му към НЛО е дошъл от господин Бигълоу. През 2007 г. Г-н Рейд казва в интервю, че Г-н Бигълоу му разказал, за служител от Агенцията за разузнаване по отбраната, който се обърнал към него, искайки да посети ранчото на господин Бигълоу в Юта, където му споделил доста смущаваща информация по въпроса за тайна програма на Пентагона за разследванията на НЛО. Г-н Рейд каза, че се е срещнал с представители на агенцията скоро след срещата си с господин Бигълоу и е научил, че той иска да започне изследователска програма за НЛО. Г-н Рейд тогава призовал Г-н Стивънс и Г-н Инуей в защитена стая в Капитолия по този въпрос. “Говорих с Джон Глен (Джон Хършъл Глен е американски астронавт. Той е първият американец, излязъл в орбита около Земята. След пенсионирането си от НАСА става сенатор) няколко години по-рано”, каза г-н Рейд. Позовавайки се на астронавта и бившия сенатор от Охайо, който умря през 2016 г. споделил, че федералното правителство трябва сериозно да търси и разследва НЛО и трябва да говори с членове на военната служба, особено с пилоти, които са докладвали, че виждат апарати, които не са могли да идентифицират или обяснят, ето защо се застъпил за подобна програма.

Луис Елисъндо, който е поел усилията на Пентагона да разследва НЛО до октомври. Той подаде оставка, за да протестира срещу това, което характеризира като прекомерна тайна и вътрешна опозиция на програмата за преследване на НЛО.

Наблюденията често не се съобщават по командната верига на военните, каза г-н Рийд, защото членовете на службата се страхуват, че ще бъдат осмени или заклеймени като луди. А за срещата с Г-н Тед Стивънс и Г-н Инуей, г-н Рийд каза: “Беше една от най-лесните срещи, които някога съм имал.”. Той добави още че Тед Стивънс му е казал, че отдавна е чакал някой да го направи, откакто е бил във Военновъздушните сили. “(Сенаторът на Аляска е бил пилот във военновъздушната армия на САЩ, на летящи транспортни мисии над Китай по време на Втората световна война .) По време на срещата г-н Рийд каза още, че Г-н Стивънс му е разказал за срещата си в небето със странен апарат, който е следвал самолета му в разстояние на няколко километра. “Нито един от тримата сенатори не искаше публичен дебат в Сената за финансирането на програмата”, каза г-н Рийд. “Това са така наречените черни пари”, каза той. – Стивънс знае за това, Иуей знае за това. Но това беше всичко и така го пожелахме.” Така каза Г-н Рийд за бюджета на Пентагона за класифицирани програми.

Робърт Бигълоу, милиардер, предприемач и дългогодишен приятел на г-н Рийд, получи голяма част от парите, отпуснати за програмата на Пентагона. В “60 минути” на CBS през май г-н Бигълоу заяви, че е “абсолютно убеден”, че съществуват чужденци и че НЛО посещават Земята.

Документите по договорите, получени от “Таймс”, показват, че в края на 2008 г. до 2011 г. бюджетът отпуснат за разследването от Конгреса е малко под $ 22 млн. Парите са използвани за управление на програмата, изследване и оценка на заплахата от обектите. Финансирането основно е било насочено към компанията на Робърт Бигълоу, “Bigelow Aerospace“, която е нямала подизпълнители и поискала изследвания за програмата. Под ръководството на г-н Бигълоу, компанията е променила специално, сгради в Лас Вегас за съхранение на метални сплави и други материали, които г-н Елизондо и програмните изпълнители заявиха, че са били възстановени от Неидентифицирани Въздушни Явления (Н.Л.Я.) така е новото название на известната абревиатура Н.Л.О. във военните среди днес. Изследователите също изучавали хора и най-вече пилоти, които са заявили, че са преживели физически ефекти от срещи с обектите и ги изследвали за всякакви физиологични промени. В допълнение, изследователите са разговаряли с членове на военната служба, които са докладвали за наблюдения на странни обекти във въздушното пространство. “Ние се намираме в състояние на това, което би се случило, ако дадете на Леонардо да Винчи дистанционно за отваряне на гаражна врата”, казва Харолд Е. Путхоф, инженер, който е извършил изследване на ЦРУ за извънземно присъствие и по-късно е работил като изпълнител за програмата.  Той продължава: “Преди всичко, той ще се опита да разбере какво е това пластмасово вещество и нямаше да разбере нищо за включените електромагнитни сигнали или за неговата функция.”. Програмата е събирала също видео и аудио записи от съобщени инциденти с НЛО, включително кадри от “Флот F / A-18 Super Hornet”, показващи необикновен обект, заобиколен от някаква сияйна аура, пътуващ с висока скорост и въртящ се докато се движи. Пилотите на флотата могат да бъдат чути, опитвайки се да разберат какво виждат. “Има цяла флота от тях!” – възкликва един. Представителите на отбраната обаче, отказаха да освободят местоположението и датата на инцидента.

“В международен план ние сме най-изостаналата страна по света по този въпрос”, каза в интервю г-н Бигелоу. “Учените ни се страхуват, че ще бъдат остранени, а медиите ни се страхуват от стигмата за осмиване на темата за извънземните, която сами създадоха. Китай и Русия са много по-отворени и работят по този въпрос с огромни организации в техните страни. Малки страни като Белгия, Франция, Англия и южноамериканските страни като Чили и Мексико, също са по-отворени. Те са активни и желаещи да обсъждат тази тема, вместо да бъдат задържани от това табу. “. До 2009 г. г-н Рийд реши, че програмата е направила такива необикновени открития, че се е аргументирал за повишена сигурност, за да я защити. “Постигнат е значителен напредък с идентифицирането на няколко изключително чувствителни и неконвенционални открития, свързани с аерокосмическата промишленост”, каза г-н Рийд в писмо до Уилям Лин III, заместник-секретар по въпросите на отбраната по това време, с молба да бъде определена като “програма за достъп”, ограничена до няколко изброени длъжностни лица. През 2009 г. в резюмето на програмата на Пентагона, изготвено от неговия директор, се твърди, че “научната фантастика се смята за реалност” и че САЩ не са в състояние да се защитят срещу някои от откритите технологии. Искането на г-н Рийд за специалното назначение бе отхвърлено. Г-н Луис Елисъндо в писмото си за оставка от 4 октомври заяви, че е необходимо да се обърне по-голямо внимание на “многобройните разкази от флота и други военни подразделения за необичайни въздушни обекти, които се намесват в платформите на военните оръжия и показват способности отвъд следващото поколение .” Той изрази недоволството си от ограниченията, наложени на програмата, като каза на г-н Матис, че “остава жизненоважна необходимост да се установи способността и намерението на тези явления в полза на въоръжените сили и нацията”. Г-н Елисъндо сега се присъедини към г-н Путхоф и друг бивш служител на отдела по отбраната Кристофър Мелсън, който беше заместник-помощник-секретар на отбраната за разузнаване, в ново начинание, наречено “Академията за изкуства и наука”. Те говорят публично за своите усилия, тъй като целта им е да набират средства за изследване на НЛО. В интервюто г-н Елисъндо каза, че той и колегите му от правителството са решили, че явленията, които са изследвали, не изглежда да произхождат от никоя държава по света. “Този факт не е нещо, което правителство или институция трябва да класифицира, за да го пази в тайна от хората”, каза той. От своя страна г-н Рийд каза, че не знае откъде в космоса точно идват тези обекти. “Ако някой каже, че сега имат отговорите, те се заблуждават”, каза още той. “Ние също все още не знаем. Но все пак трябва да започнем от някъде.”. Петър П.Симеонов, peshakoffstudio.com