Тайван узакони гей браковете

в ПО СВЕТА

Тайван узакони гей браковете, превръщайки се в първата азиатска страна, която предприема тази стъпка. През 2017 година Конституционният съд на страната постанови, че основният закон позволява брачен съюз на еднополови двойки и даде на парламента две години срок да извърши необходимите промени.

Стотици поддръжници на еднополовите бракове се събраха под проливния дъжд около сградата на парламента в тайванската столица Тайпе, докато депутатите обсъждаха три различни законопроекта. В крайна сметка народните представители приеха най-либералния. Той дава на гей двойките всички права, свързани с данъчно облагане, застраховане и попечителство над деца.

След гласуването президентът на Тайван Цай Инуън написа в Туитър: „Направихме голяма крачка към истинска равнопоставеност, направихме Тайван по-добра държава.“

Първото по рода си в Азия законодателство влиза в сила на 24 май.

През 2017 година Конституционният съд на страната постанови, че основният закон позволява брачен съюз на еднополови двойки и даде на парламента две години срок да извърши необходимите промени.
Общественото движение, насочено към приемането на връзките между гейове и лесбийки в Тайван започна през 90-те години, когато лидерите на управляващата в момента.

Демократична прогресивна партия подкрепиха каузата, за да помогнат на страната да се отличи като самоуправляваща се демокрация с жизнено гражданско общество.

Въпреки че на острова има многобройна гей общност, а годишният й парад е най-големият в Азия, тайванското общество е разделено по въпроса за правата на еднополовите двойки.

На спорен референдум през ноември миналата година 67 процента гласуваха против гей браковете.

КРОCC