Тази математика не е като онази

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

След разговорите на Бойко Борисов с Доналд Тръмп, в началото на седмицата във Вашингтон, много слоеве на (из)родната политико-медийно-енерГЕПИйна мафия силно се развълнуваха и заляха публичното пространство с тонове глупости и откровени лъжи. Ще ви покажа само най-интересните и заслужаващите разобличение от тях, защото за всички няма сили и смисъл.
Днес ще станете свидетели на един много тънък момент, който не е известен на широката публика. Ще познаете от кое издание е следният епизод (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката, ако трябва и втори път):

В цитирания откъс става дума за това, че американското ядрено гориво вече се е доказало в Украйна и последните даже са сключили договор за бъдещо доставяне на хиляда бройки ядрено-горивни касети, като се прави „умното“ уточнение, че това се равнявало на три зареждания за АЕЦ „Козлодуй“. А сега с вас ще проверим, дали това наистина е така?

Между две последователни презареждания на даден реактор (тип ВВЕР-1000, като двата работещи в Козлодуй) в него се намират и горят 163 броя ядрено-горивни касети. Горе в дясно на снимката виждате абсолютно истинска картограма на минало зареждане на реактор в нашата АЕЦ. Синьо и зелено оцветените касети (шестоъгълничета) са по-свежите, а тъмно жълтите, оранжевите и червените са по-дълбоко изгорелите и за тях предстои да бъдат заменени със свежи. Средно при едно презареждане от даден реактор се вадят около 42 броя касети, най-дълбоко изгорелите, а на тяхно място се зареждат свежи касети. Една горивна касета престоява в реактора минимум 3, а често 4 години.

По логиката на журналиста написал горното твърдение от снимката при всяко презареждане се сменят всички 163 горивни касети със свежи. Така получава 163 * 3 = 489 броя касети за един реактор пляс още толкова и за втория, прави приблизително 1000 броя касети, колкото са договорили украинците да купят от Уестингхаус. Но след като вече знаем, как в действителност става (пре)зареждането на реакторите реално договореното количество касети ще обезпечи почти 12 броя зареждания на двата реактора в АЕЦ „Козлодуй“. Ето как 42 * 12 = 504 броя касети. Това е за един реактор и още толкова за другия.
Бройката 42 не е строга и задължителна. Рядко се налага тя да е по-голяма, но се случва да е и по-малка. Това е логично, защото общото количество касети в реактора (163) не е кратно на 42, а 42 * 4 = 168, което е с 5 бройки над необходимото, т.е. имаме остатък.
Така че, когато четете текстове по ядрена енергетика от журналисти без съответните познания имайте повече от едно наум. Не е все едно, ако едно и също количество ядрено гориво ще се изхарчи за 3 или за 12 години? Особено, като се има предвид цената му?

Като стана въпрос за цената. Аз със сигурност знам, от сигурен източник, цената на ядреното гориво, което американците и руснаците продават на Украйна. Преди два дни в „Как САЩ „поевтинява“ природния газ в България? (ВИДЕО)“ изложих условието при чието изпълнение ще ви ги кажа. За сега няма изгледи това да се случи, защото първото видео по-долу е гледано малко над 1% от поставената цел до края на 2019-та. Благодаря, за спестените усилия! Въобще не изгарям от желание непременно да ви ги казвам.

А второто видео по-долу го поставям, защото е най-новото на канала ми и е свръх интересно и полезно. За разлика от първото то е свързано с ядреното гориво и засяга всеки един от хората на планетата Земя.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Как САЩ „поевтинява“ природния газ в България? (ВИДЕО)