Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

С какви действия човек може да се превърне в податлив на внушения

в Лайфстайл
Loading...

Често казват „Завъртял или завъртяла му главата“. Този израз означава магическо въздействие. Сходна на този израз е фразата „помътняване на съзнанието“.

Често се случва човек буквално да не вижда кого обича и с кого дружи, на кого служи, прислужва, или кого взема на работа, на кого всичко прощава и се възхищава от мнимите му успехи – гледа и не вижда. И не слуша онези, които се опитват да отворят очите му за истинското лице на фаворита. Някои биха казали, че са му направили магия, помрачили са съзнанието му, завъртели са му главата.

Според народната магическа традиция да завъртиш главата на някого означава насилствено затъмнение на съзнанието с цел получаване на изгода, да се харесаш, да се възползваш от другия човек при пълната липса на съпротива от негова страна.

Една дама работела като главен счетоводител при един предприемач. Той почти денонощно работел, както и другите служители. Парите били малко, фирмата била почти пред фалит. И на счетоводителката плащали малко – средната заплата. За шест години обаче дамата обходила луксозни курорти, купила си хубав автомобил и нова квартира, обличала се в бутици. А работела само три часа на ден. Директорът не й правел забележки. Бил готов на ръце да носи тази едра жена. Гледал я в устата и повтарял думите й като папагал. По неин донос уволнил двама добри служители.

След това всичко станало ясно: дамата нагло прехвърляла пари в личните си сметки, почти открито. Тя и довела предприятието до разорение. Но нали всичко било очевидно?! Откъде вземала пари за разкошния си живот? И защо не работела толкова, колкото се полагало? Всичко било ясно, съвършено прозрачно и очевидно.

По съвет на счетоводителката директорът посещавал някакви загадъчни лекции и носел изплетен за него лично амулет от възелчета – седем на брой, на червеникава кожена лентичка. Най-странното било, че този директор седял веднъж замислен и мислел за лошото финансово положение. И както бил замислен, така разплел-развързал едно след друго възелчетата на този амулет. Машинално. И когато разплел и последното, сякаш отрезвял и дошъл на себе си. Наел одитор и открил ужасни неща, които нямало нужда да бъдат откривани, защото били очевидни.

А и служителите му го молели да отвори очите си и намеквали сто пъти преди това, но без резултат.

Жертва като този директор се намира в състояние на внушение. На него или на нея са им завъртели главите и те са загубили здравия смисъл. И вършат онова, което е изгодно на онзи, който е завързвал възелчетата или ги е гощавал със „заговорена“ храна, който им въздейства с магьоснически действия или мислени внушения.

Внушението от разстояние наричат „рапъпортна връзка“. В началото установяват доверителен контакт с човека, а след това се залавят с внушението. То действа невидимо, както пише Бехтерев, така че жертвата да не се сеща за влиянието, а след това онзи, който е прибегнал до този ритуал, започва да върши различни действия и да чете заклинания. Това е дистанционното внушение, подкрепено с определени манипулации – завързване на възелчета, изработвани на кукли, заговаряне на храна, с която гощават онзи, на когото искат да завъртят главата…

Това е психодеструктивно влияние, чиито механизми докрай не са изучени. Но признакът му е следният: някой се намира под силното емоционално влияние на недостоен и неподходящ човек. И обсипва този човек с подаръци, похвали, вижда само хубавото в него и отхвърля очевидни негативни факти. На предложението да отвори очите си реагира агресивно или просто не чува и не разбира съвършено ясни неща…

С времето това опиянение преминава само. Но почти винаги жертвата му си спомня за странното угощение от страната на онзи, който се е възползвал от неговото замъглено съзнание. Или за някакви загадъчни предмети, изплетени, завързани, ушити, пришити… На някого са пришили копче, на друг са вплели ажурна салфетчица или амулет с възелчета. Или просто са подхвърлили кончета, връвчици, шнурчета… Така описват тези магически действия в изследванията на народните вярвания.

В живота често се налага да наблюдаваме странното разположение към недостоен човек. Внушението е загадъчно нещо, което докрай не е изучено. Понякога можем да помогнем, като се избавим от предмета, който създава ненужната връзка.

Издателство PACПEP

Loading...

Последни от Лайфстайл

Съдят Мадона

Loading... Жалбоподателка твърди, че кралицата на поп музиката Мадона не е била
Отиди Горе