Сърбайте супата гореща!

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

През последните дни и седмици страната ни постоянно е нападана от ветрове и бури. Но вместо да се възползваме и спечелим от тази неизбежна даденост (из)родната енерГЕПйна мафия ни черпи с вряла супа. Какво се случва на практика? Вместо да се възползваме максимално от вятъра и да си произвеждаме чиста и евтина електроенергия всъщност ветроенергийните инсталации са потискани и не им се позволява да произвеждат и реализират.

Ето как изглежда това от платформата за прозрачност на обединението на Европейските Електроенергийни системни оператори (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

Има цели часове от денонощието през които не работи, но не защото не може, а защото не трябва, нито една ветроенергийна турбина.

И за да не започнат свободните съчинения, че нямаме достатъчно инсталирани мощности за производство на електроенергия от вятър ще ви покажа една снимка от архива си, която отразява натоварване на съответните мощности в размер на 340 Мега-Вата, което прави над 15% от номиналния товар на АЕЦ „Козлодуй“.

Когато в Германия работят вятърните турбини на МАКС, а това се случва при периоди, като настоящия у нас, се стига до ОТРИЦАТЕЛНИ ЦЕНИ на електроенергията на енергийната им борса. Това означава, че потребителите блажат хладка и не само прекрасна супа, но даже им плащат за да я изсърбат.

(Из)родната организирана престъпност счита този вариант неприемлив за отказващите да умрат или напуснат територията.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)