Създадоха Коалиция в защита на Венецуела: 50 страни срещу САЩ

в СВЯТ

Министърът на външните работи на Венецуела Хорхе Ареаса заяви в ООН, че е създадена коалиция, защитаваща принципите на суверенитет и ненамеса.

Както съобщава Fox News, в новата коалиция влизат «враговете на Америка», в това число Русия, Китай, Иран и КНДР.

На 14 февруари главата на МВнР на Венецуела Хорхе Ареаса заяви за създаването на коалиция от страни, подкрепящи правителството на Мадуро, съобщава Fox News. Както отбелязва изданието, по време на изявлението си до венецуелския министър са стояли повече от десет постоянни представители и дипломати от такива страни, като Иран, Северна Корея, Куба, Китай и Русия.

Главата на МВнР на Венецуела прочете изявление в защита Устава на ООН и принципите за ненамеса.

Той призова да се уважава суверенитетът и териториалната цялост на всички държави.

Говорейки за санкциите, въведени срещу страната му от САЩ, той заяви, че всички народи «имат право да живеят без заплаха от употребата на сила и без употреба на незаконни принудителни едностранни мерки».

Според Ареаса, новата коалиция ще проведе «редица действия за привличане на вниманието към опасностите, с които в дадения момент се сблъскват нашите народи, в частност Венецуела».

«Призоваваме всички членове на ООН заедно с нас да застанат в защита на международното право — единственият гарант за мирното съществуване на хората», заяви министърът.

Постоянният представител на Палестина в ООН Рияд Мансур «удиви някои наблюдатели» с това, че изрази подкрепа за правителството на Мадуро, се казва в статията.

Според Мансур, коалицията е събрала подписите на 50 страни.

Руският постоянен представител Василий Небензя изрази тревогата си от това, че «някои страни разглеждат вариант за военни действия срещу Венецуела».

Небензя подчерта, че това би било «много лошо развитие на събитията», но «разумни хора има навсякъде, дори в конгреса на САЩ», пише Fox News.

Петя Паликрушева, News Front