Съдът оправда бившия външен министър Митов и призна заместника му за виновен!

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Специализирания наказателен съд оправда бившия външен министър Даниел Митов по обвинението за злоупотреба с доверие и призна заместника му Христо Ангеличин за виновен. Двамата бяха обвинени, че са ощетили Министерството на външните работи (МВнР) с 500 000 лв., като са допуснали без обществена поръчка да се използват услугите на наета от земеделското министерство фирма, която да се грижи за самолетните билети и хотелското настаняване на служителите на ведомството по време на командировки.

 

Сигналът срещу тях беше подаден от бившия външен министър Кристиан Вигенин (БСП).

Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин беше осъден от Специализирания наказателен съд на 4 г. лишаване от свобода по делото за разходите на МВнР за командировки.

Според магистратите Ангеличин е ощетил Външно с близо половин милион лева при неправомерно подписване на договор с фирма, която да осигури самолетни билети, хотелско настаняване и застраховки.

Тезата и на него, и на Митов беше, че не са извършили нищо незаконно и в случая се е наложило МВнР да работи само временно с туроператор, който обслужва друго ведомство.

Ангеличин получи условна присъда по друго дело – за неизгоден договор за доставка на телефонни централи.

«Еее, това е абсолютна прокурорска и съдийска гавра. Първо – няма никакво престъпление в този конкретен казус. Второ – Христо Ангеличин, който беше заместник на Даниел Митов е почтен, работлив и компетентен човек, който остана лоялен и не се изкуши да се изтъргува. Осъдили са го на четири години затвор за нищо. Ама абсолютно нищо. Мисля, че проблемите му дойдоха, след като отказа да даде дипломатическия клуб в Бояна на онези младежи, подставени лица на Пеевски, та се наложи той да го купи през агенцията за приватизация. Не помня точно процедурата, но Христо Ангеличин и Митов тогава постъпиха принципно и не угодиха на Пеевски. А по този конкретен случай не са извършили никакво престъпление. Независимо от това, че не харесвах Митов като министър, не виждам нищо справедливо в този фарс. Впрочем обичайна практика за всички министерства да купуват така самолетни билети. Не е далавера, а избягване на безумните тромави административни идиотщини. Надявам се, че това не е последна инстанция и има шанс за Христо Ангеличин. Читав човек!»,-коментар на Явор Дачков във Фейсбук

ПО ТЕМАТА: