Съдът върна на Гриша Ганчев над 80 дка дюни в Шабла

Връщане на над 84 дка земи на Гриша Ганчев, за които държавата претендира, че са дюни, е постановил Апелативен съд-Варна


През септември миналата година Окръжният съд в Добрич излезе с решение по казуса с предоставените чрез заменки пясъчни дюни в района на Шабла. Магистратите отсъдиха „Литекс пропърти“ да върне на държавата 11 имота с обща площ 103 дка. Не бе уважен искът на областния управител, като представител на държавата, за другите пет имота с обща площ близо 76 дка.

Делото бе образувано по искова молба на държавата, представлявана от областния управител на Добрич, срещу „Джитрейд” ЕООД – Ловеч, и „Литекс пропърти” ЕАД – София, които се свързват с предприемача Гриша Ганчев. Държавата поиска да се обяви нищожността на договор от 3 юни 2005 г. за замяна на два имота – частна държавна собственост, в землището на град Шабла. Те са с площ над 75 хил кв.м и 103 хил. кв.м. Вторият иск настоява да бъде признато, че 16 поземлени имота, образувани при разделяне на двата имота – предмет на договора за замяна, са собственост на държавата. Иска се още „Литекс пропърти” ЕАД да предаде владението им.

След обжалване решението на Окръжния съд в Добрич от държавата и областния управител на Добрич казусът разглежда Апелативен съд-Варна и през през юли 2015-та отсъжда, че 10 от имотите остават на Гриша Ганчев и фирма „Литекс пропърти“, а само за един от 11-те имота има правно основание да се върне на държавата, защото е определен като прилежащ към дюни.

Съдебното решение се основава на нова изготвена комбинирана съдебно-техническа и геоложка експертиза. Изводите от нея сочат, че само върху част от един от новообразуваните имоти има разположени пясъчни дюни. Останалата част е морски плаж или е залята от от морските води.

Според изготвилите експертизата в останалите 10 имота не попадат дюни образувания. Те дори не попадат в крайбрежната плажна ивица, защото са на достатъчно изискуемото отстояние от нея. В решението се посочва още, че плажовете на кадастралната карта видимо са съседни на имотите, за които се касае и не навлизат в тях.


«Крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост и представлява съвкупност от морските плажове и прилежащата им акватория.»

Плажовете са изключителна държавна собственост по Конституция. И трябва да са общодостъпни. Но не са!