Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Съдебно решение проправя път за превръщане на храма “Света София” в джамия

в Свят

Решение на турски съд може да послужи като прецедент храмът “Света София” в Истанбул, който сега функционира като музей, отново да стане джамия, пише в. “Йени шафак”.

Вестникът окачествява като “историческо” съдебното решение за джамията “Карийе” в Истанбул, която през 1945 г. с решение на Министерския съвет е превърната в музей. Съгласно решението на Държавния съвет (висшия административен съд на Турция) “джамията не може да бъде използвана по различен начин от същинската й функция”.

Това решение проправя път “Карийе” отново да стане функционираща джамия след 74 години, а ще послужи и като прецедент за “Света София”, която постоянно е тема на обсъждане, коментира “Йени шафак”.

Музеят “Карийе” в истанбулския квартал Едирнекапъ е средновековната византийска църква “Христос Спасител”, преустроена в джамия през 1511 г. На 29 август 1945 г. обаче подобно на други религиозни храмове и джамията “Карийе” бива превърната в музей.

Решението на Държавния съвет е взето, след като той бе сезиран от турска фондация, която настоя за отмяна на решението от 1945 г. То е окончателно и има обвързващ характер, отбелязва вестникът.

През март т. г. турският президент Реджеп Ердоган заяви намерението си да превърне прочутата бивша християнска базилика “Света София” отново в джамия.

“Света София” е построена през 6 век като църква по време на Византийската империя и е била главен храм на Константинополската патриаршия. В джамия църквата е превърната след завладяването на Константинопол през 1453 г. По нареждане на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк “Света София” отваря врати като музей през 1935 г.

ПО ТЕМАТА

Русия поиска Турция да върне “Света София” в Истанбул на християните

Антихристът вилнее със страшна сила в Християнска Европа

Loading...

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Акад. Петър Иванов: В България при 700 хил. мюсюлмани има 1300 джамии. Франция при 6 млн. мюсюлмани – 1600 джамии

Отец Янакиев: В България има 1000 свещеника и 4000 имама

Цвета Кирилова: Искам незабавен референдум за забрана за строеж на джамии

ГАЛЕРИЯ: ПОЛОЖЕНИЕТО В РОДОПИТЕ Е НЕОБРАТИМО !

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе