Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Съдбата на Николас Мадуро е в ръцете на „Роснефт“

в Свят
Loading...

Борбата за защита на Мадуро и режима му е борба за международното право, което Щатите и техните съюзници постоянно нарушават. Изходът от нея зависи от действия на компанията „Роснефт“ и нейния собственик Игор Сечин.

Хроника на преврата

След като никому неизвестният 35-годишен Хуан Хуайдо в сряда извика на света „Аз съм президентът“ и беше признат в Туитър от Тръмп, ЕС изпрати на Мадуро ултиматум в срок от осем дни да назначи нови „свободни избори“ за президент.

В неделя Вашингтон предостави на Гуайдо контрола над банковите сметки на Citgo – дъщерна компания на венецуелската нефтена компания PDVSA, а опозицията призова да се проведат две протестни демонстрации в сряда и събота, след което папа Франциск посочи, че се страхува от „кръвопролитие“.

В понеделник САЩ замразиха сметките на PDVSA в САЩ. Това обяви на брифинг в Белия дом съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън, който размаха в ръце тефтер, на който журналистите прочетоха думите „5000 войници в Колумбия“.

 

Защо не потърсиха предлог за преврат?

 

Във Венецуела за две години се създаде двувластие, което позволи на Вашингтон да се откаже да търси причини за преврат.

Вече са остарели методики като размахване на епруветка преди нападението срещу Ирак, да се търси използването на зарин, както в Сирия, или да устрои майдан, както в Украйна, а и трябва да се отчетат „стоманените нерви“ на Мадуро и настроенията на верните му полиция и армия.

В САЩ решиха едновременно с дублирането на властовите органи на ниво парламент – във Венецуела има два парламента: опозиционната Национална асамблея и проправителствената Национална учредителна Асамблея, и на ниво Върховен съд – има и Върховен съд „в изгнание“, да се организира и дубъл на президента.

Сега остава само да се принуди Мадуро да се отрече от властта и воала – проамериканското правителство вече е готово да действа. Мадуро е знаел за тези рискове, но предпочете двувластието пред разпускането на легитимния парламент.

Действията на Мадуро по отношение на парламента са разбираеми, но не е ясна лоялността му към Гуайдо. Вместо да го задържи като пучист и осъди за нарушаване на член 233 от Конститутицята, който сочи по какви начини президентът може да бъде отстранен от власт, като го изгони в САЩ, Мадуро затегна възела със „световната общност“, което може да се превърне за него и за страната му в трагедия.

 

Задачата на САЩ: икономически да задуши Мадуро

 

Венецуела преживява икономическа криза и зависи от продажбите на нефт. Осигурява ги на 96% PDVSA. И „живите долари“ постъпват от нейния филиал Citgo Petroleum Corporation, която търгува с венецуелски нефт в САЩ; в Тексас има преработвателни предприятия, които преработват нефта в гориво.

Както стана ясно, Вашингтон предаде банковите сметки на тази компания за управление на Гуайдо и замрази сметки на PDVSA на стойност 7 милиарда долара; транзакциите на още 11 милиарда са спрени.

Министърът на финансите Стивън Мнучин предупреди, че сметките на потенциалните купувачи на венецуелски нефт също ще бъдат блокирани в САЩ. Ясно е, че Мадуро е зле подготвен за такива сериозни санкции. Още повече че не е върнал златото на Венецуела от банката в Англия, както го направи турският му колега Реджеп Ердоган, от когото трябваше да се поучи, включително и в плана потушаване на пуча.

Мадуро има шансове да остане на власт, които се обезпечават от лоялната армия, от силите за самоотбрана, от контрола над телевизията, системите за контрол и обезпечаване на столицата, от народната поддръжка и политическите му съюзници – Русия, Китай, Иран, Турция, Куба, Боливия, Уругвай и Мексико.

Вашингтон претърпя неуспех и в новия си опит да получи резолюция от организацията на американските държави, признаваща Гуайдо и осъждаща правителството на Мадуро.

Главният въпрос е ще може ли легитимният президент бързо да стабилизира продажбите на нефт

Експортът в Русия и Китай е за сметка на дълга. Но 49,9% от акциите на корпорацията Citgo са предадени в качеството на гаранция на руската „Роснефт“ срещу кредит от 1,5 милиарда долара през 2016 г. Ако тази собственост премине в правителството на Гуайдо, „Роснефт“ трябва да даде САЩ на съд.

САЩ могат да назначат друго ръководство на Citgo, тъй като американските съдии ще се съобразят с факта кое правителство САЩ признават за законно. „Роснефт“ вероятно ще възрази по съдебен ред.

Възможно е днес Citgo да има сметки не само в САЩ и не само в долари. Ако Путин и Си Цзипин са се подготвили за американските санкции в нефтената компания на Венецуела, където имат големи интереси, на САЩ ще им остане само един шанс да свалят Мадуро – да задействат онези 5000 войници в Колумбия и да предизвикат гражданска война във Венецуела.

Член 233 от Конституцията на Венецуела гласи, че президентът прекратява пълномощията си, ако е потвърдено неговото „абсолютно отсъствие“: смърт, оставка или уволнение по решение на Върховния съд. Ако е налична неговата „постоянна физическа или умствена недееспособност, потвърдена от медицинска комисия, назначена от Върховния съд и с одобрението на Националното събрание, а също така и неговият личен отказ от изпълнение на длъжността, обявен от парламента, а също така в случай на референдум…“.

Любов Степушова, издателство PACПEP

Вижте логото на Роснефт. Въпроси?

Последни от Свят

Отиди Горе