Съветът на Европа е на път да приеме решение за отмяна на санкциите срещу Русия

в СВЯТ

Министрите на външните работи на Съвета на Европа взеха решение за отмяна на санкциите от Руската Федерация.

Също така Съвета на Европа позволи на Русия да участва в изборите на новия генерален секретар.

Повече от 30 външни министри от държавите-членки на Съвета на Европа на среща в Хелзинки взеха решение, което отваря пътя за връщането на Русия в ПАСЕ по спешна процедура.

За това съобщава «Европейска истина» позовавайки се на съобщение разпространено в петък, 17 май, от пресслужбата на Съвета на Европа.

По специално, в своето решение министрите подчертаха необходимостта от координирани действия, за да се увеличи способността на Съвета на Европа да реагира по-ефективно в ситуации, в които държава-членка нарушава законовите си задължения или не отговаря на стандартите, основните принципи и ценности на Съвета на Европа.

Заедно с това министрите твърдят, че е необходимо да се разработи ясно определена допълнителна процедура, която може да бъде инициирана от Парламентарната асамблея, Комитета на министрите или генералния секретар.

Както се съобщава, говорим за нов вид процедура за санкции срещу нарушители, която е благоприятна за Русия.

Министрите отделно подчертаха, че всички държави-членки трябва да имат право да участват на равни начала в Комитета на министрите и в Парламентарната асамблея, двата законови органа на Съвета на Европа. Те припомнят, че едно от основните задължения на държавите-членки е плащането на обезателните вноски в бюджета на организацията.

Важно е да се отбележи, че Съветът на Европа позволи на Руската Федерация да участва в изборите за новия генерален секретар. Комитетът на министрите на Съвета на Европа (КMCE) подкрепи позицията, че всички държави-членки трябва да имат право да участват в дейностите на органите на организацията, включително Парламентарната асамблея, и да гласуват на изборите за нов генерален секретар на организацията през юни. Това решение беше взето от КMCE на ниво външни министри на страните-членки на лятната сесия в петък в Хелзинки, съобщава Ukrinform.

Малко по-рано медии съобщиха, че Съветът на Европа дава «зелена светлина» за вдигането на санкции от Руската Федерация. Съветът на Европа подкрепи проекта на решение, което отваря пътя за завръщането на Русия.

News Front