Сръбските специални подразделения се обединяват и създават „суперспецназ“

в ПО СВЕТА

В рамките на реформи в министерството на вътрешните работи в Сърбия се обединяват Специалното антитерористично подразделение и Противотерористичното подразделение.

Обединяването на SAJ и PTJ – Специалното антитерористично и Противотерористичното подразделение, минават под единно командване; така ще бъде създаден най-елитната полицейска специална част, която ще действа във всякаква кризисна ситуация – от спасяване на заложници до терористични заплахи, от арестуването на криминални групи до спасяването на граждани.

Предвижда се тренировъчна база за сръбския „суперспецназ“ да бъдат съществуващите центрове за подготовка на антитерористи от PTJ – в Липовица, и на бойци от SAJ – в Батайница. Сръбската жандармерия ще остане независима.

Специалното антитерористично подразделение включва около 150 бойци, разделени на четири групи. Групите А и В отговарят за освобождаването на заложници, завземане на отвлечени транспортни средства, арестуване на въоръжени и опасни престъпници. Група С е специална и включва снайперисти, водолази, специалисти по взривни вещества. Четвъртата група D – осигурява безопасността на държавните учреждения срещу терористични атаки.

Бойците от PTJ също са обучени да решават проблеми с освобождаването на заложници и арестуване на опасни престъпници. Според новата систематизация те ще работят в група с колегите си от SAJ.

Издателство PACПEP