Социалистите побеждават на парламентарните избори в Испания

в Свят
Loading...

Левицата печели парламентарните избори в Испания

За пръв път в парламента влиза крайнодясната партия VOX

Социалистическата работническа партия в Испания побеждава на извънредните парламентарни избори в страната, предава РИА Новости. Съобщава се, че съгласно резултатите от обработката на 33% от бюлетините, за социалистите са гласували около 30% от избирателите, което им осигурява 131 места в парламента от 350. Около 17% са гласували за дясната Народна партия, която ще получи 65 места в парламента. За центристката партия „Граждани“ са гласували 14% от избирателите – 48 места, за лявата коалиция Unidas Podemos – 13% (39 места). В парламента за пръв път влиза крайнодясната партия VOX, която получава 9% – 25 места. Всеобщите избори трябваше да се проведат в страната през следващата година. Но испанският премиер Педро Санчес обяви предсрочните избори, във връзка с това, че долната палата на парламента не е утвърдила проекта за бюджет за 2019 г.

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви победата за своята партия на провелите се вчера предсрочни парламентарни избори в страната, предаде Франс прес. От балкона на централата на Испанската социалистическа работническа партия в Мадрид Педро Санчес заяви:

„Успяхме да го постигнем! Социалистическата партия спечели изборите и с това спечели и бъдещето! А миналото – загуби. Преди всичко искам да благодаря на гласувалите за нас над 7 милиона и 300 хиляди испанци, които повярваха, че Социалистическата партия може да ръководи страната ни през следващите 4 години”.

Лидерът на испанските социалисти обеща, че ще се стреми да сформира проевропейско правителство. Единственото условие ще бъде спазването на конституцията и осигуряването на социална справедливост, добави Педро Санчес.

Левите партии в Испания получават значително предимство пред десните по време на предсрочните парламентарни избори, сочат резултатите след преброяване на 95 процента от подадените бюлетини.

Социалистите на испанския премиер получава 123 депутати, с които обаче не успява да постигне абсолютното мнозинство от 176 депутати в 350-местния Конгрес на депутатите. А крайнолявата партия “Унидaс подемос” заема 42 места, като, ако тези две партии се обединят – пак не им достигат 11 места за абсолютното мнозинство, изчисляват от “Франс прес”. Традиционният съперник на социалистите – дясната консервативна Народна партия пък получава 65 места, a 57 – дясноцентристката “Сиудаданос”. Крайната десница в лицето на партия “Вокс” печели 24 депутатски места в долна камара на парламента.

Готовност да се включи в лява коалиция със социалистите на премиера обяви Пабло Иглесиас – лидер на крайнолевите “Унидас Подемос”:

„Би ни се искало резултатите да бяха по-добри, но имаме достатъчно, за да постигнем двете цели на нашата кампания. Първо – да спрем десните и крайнодесните, и второ – да сформираме лява коалиция”, каза той.

А намерение да оглави опозицията в Испания, след като Падро Санчес обяви победа на предсрочните избори в Испания, изказа лидерът на дясноцентристката “Сиудаданос” Алберт Ривера:

„Лошата новина е, че днес Санчес и Иглесиас ще формират правителство заедно с националистите в Испания. Добрата новина е, че има една успешна формация, която се радва на 80 на сто по-добър резултат от преди 2 години. Партия, която вярва в Испания, партия, която има бъдеще”, каза Алберт Ривера пред привърженици на “Сиудаданос”, която спечели 57 места, следвана от дясната консервативна Народна партия с 65 места.

В Туитър нейният лидер Пабло Касадо също обеща, че формацията му ще бъде главната опозиционна сила в парламента срещу социалистите на Санчес:

„Резултатът е много лош. Народната партия обича винаги да печели, а е истина, че вече на няколко избори губим подкрепата на избирателите. Ето защо искам да заявя, че ще започнем отсега да работим най-отговорно, за да спечелим отново тази подкрепа, с цел да сме начело на дясноцентристите, които, както сме казвали и преди, са разединени, и не са печеливш избор”.

24 места спечели крайнодясната партия “Вокс”, чийто член Росио Монастерио изтъкна:

„Казваха ни, че ще бъде невъзможно да стигнем дотук без ресурси, а ние го направихме. А това се случи благодарение на надеждата, която е най-големият ресурс. Всички (наши поддръжници), всички ние, работихме за името на “Вокс”, ние работихме за Испания”.

Над 75 процента е била активността на гласоподавателите на изборите в Испания, провели се вчера, предава Франс прес. Агенцията се позовава на данни на испанското министерство на вътрешните работи. Според тях активността е била с над 9 процента по-висока, отколкото тази на изборите през 2016 г., особено в Каталуния. Тогава там са гласували 46,4 на сто от имащите право на глас, а вчера – 64,2 процента от избирателите.

Последни от Свят

Отиди Горе