Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Сотир Цацаров: Препоръчвам закриване на ДАБЧ, тъй като в този си вид генерира корупция

в България
Loading...

Препоръчвам закриване на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), тъй като в този си вид тя генерира корупция. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след заседание на временната парламентарна комисия, създадена след скандала “Паспортгейт”.

Пълното й име е Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани.

„Разговаряхме основно по отношение на правната уредба, свързана с ДАБЧ и най-вече процедурите за издаване на удостоверение за произход, което се оказва и ключовият документ, който е в основата на самото разследване. Т.е. обсъдено бе самото разследване и на базата на информацията от него бяха посочени конкретни пропуски в правната уредба и бяха направени предложения от наша страна“, заяви Цацаров, цитиран от “Фокус”.

Главният прокурор посочи, че според него уредбата на удостоверението за произход сама по себе си – услужливо фрагментарна и доразвита само с вътрешни актове, е основна предпоставка и генератор за корупция.

„Коментирахме и доколко българско гражданство е възможно да са получили лица, които имат криминални регистрации или регистрация в Интерпол и пр. Разпоредена е проверка от премиера Бойко Борисов на МВР и ДАНС, която е за пет години назад и обхваща не по-малко от 40 хил. деца. Тя ще изяснява дали съществуват случаи, при които българско гражданство е дадено на лица, които имат криминално минало“, посочи Цацаров. „Но ДАБЧ – в този си вид и така конструирана, генерира корупция. Тоест, това, което се е случило сега, ще се повтори при всички случаи. Дали ще се премахне или модифицира, това ще решат политиците. Дали тази агенция някому трябва чисто политически – пак ще решат те. Моето мнение е, че тази агенция в този вид е подобна на една друга агенция – „Автомобилна администрация“, която нереформирана през 6 месеца създава едни и същи проблеми. Ако аз трябва да решавам, бих предписал следната рецепта – закриване на ДАБЧ и създаване на изпълнителна агенция, която да е примерно към МВнР и която да има функция свързани само с културата, образованието и поддържане на българските общности в чужбина. Иначе се оказва, че човек с български произход, който има всички права да получи българско гражданство, трябва да премине през цялото стъпало, наречено ДАБЧ, и ако не влезе в схемата за плащания, да чака поне година, докато получи съответното свидетелство“, коментира Цацаров.

Към момента няма доказателства за привличане на нови лица към наказателна отговорност в разследването на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), каза пък зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Това, което мога да кажа, е, че разследването е към финалната си фаза, има още няколко неща, които трябва да се свършат. Единственото затруднение, което обясних и на народните представители, е чисто от технически характер. Предвид огромния обем от веществени доказателствени средства, които трябва да се изготвят, и предвид многото случаи, по които работи ДАТО, която ги изготвя, има чисто техническо забавяне, без което не може да приключи делото“, обясни Гешев. Той посочи, че към момента няма данни политически сили да са свързани с процеса на корупция в ДАБЧ.

Как властите скриха истината за международните бандити, които се разхождат по света с български паспорти

Последни от България

Гласувайте за нашето момиче!

Loading... Масмедиите мълчат, че впечатляващата с душевност, интелигентност, способности и неподправена българска
Отиди Горе