Служебна благодарност

в ПО СВЕТА

Задържането на Асандж в Лондон:

Измъкнаха си го от посолството на Еквадор (където не е нарушавал британски закони), за да бъде изправен пред Уестминстърския магистратен съд (на висше ниво в Обединеното кралство).

Това е формалната част.

Реално това означава няколко неща. Не, че бяха тайна за познавачите:

1. На Президента и Правителството на Еквадор е оказан достатъчен по сила, посока, и болезненост натиск. Натиск, който обикновено превръща всички яйца в майонеза, дори и още да не са отделени от тялото.

2. Дипломатическият статус (отдавна) не означава нищо. Дипломатическа неприкосновеност, ектратериториалност на посолствата, и изобщо международното право струва по-малко от тоалетната хартия, на която би могло да бъде напечатано.

3. Нищо чудно предаването на този „вредител“ – Асандж, да е част от договорка и плащане на индулгенции, отсрочки, примирия, или съответни отстъпки, но не между обичайните (все още погрешно възприемани като такива) „политически субекти“ – „Великобритания“ и „САЩ“, а между тези 2 противоборстващи наднационални групировки, които все още не желаят да официализират своят статус с някакви граници и територии. По цял ред причини, най-важната от които – войната между техните групировки още не е свършила и няма основание за условна „Ялта“, или „Потсдам“.

А може би и няма да им е нужна, защото заявката и залога за войната сега е не страна, география, или дори континент, а целият свят

The World is not enough, както се пееше в един символен филм.

4. Асандж ще бъде похарчен, при това, без никакви шансове и даже без излишни упойки и протакания. Това, че се жертва и всъщност помогна с изнесеното от него на стотици милиони хора по целия свят изобщо не е задължително да го прави герой в техните (неразбиращи) очи. Просто мнозинството от населението на Земята отдавна е достатъчно успешно и дълбоко дресирано чрез СМРАД-овете така, щото даже да не разбере произтичащото, колкото и да им го навираш в очите. Огромната част от дебилизираното и умствено оскотяло човечество няма дори понятиен апарат, с който да разбере тези процеси и явления, колкото и да им го превеждаш на родния им език без чуждици, и да им показваш, за да им докажеш очевидното.

Естествено, не минава без обичайните английски подправки: лицемерие и гавра с наченки на садизъм: Британското Министерство на външните работи изказало благодарност на Президента на Еквадор за помощта при задържането на Асандж.

Оскотелите Homo Erectus на днешния ден, някога, неотдавна – все още sapiens, ще приемат тази служебна благодарност за чиста монета, разбира се.

Разумните обаче прекрасно разбират, че това е пръст, който сочи – кой е предателят, и това е единствената награда, която този предател е заслужил – лицемерна служебна благодарност, както английският лорд благодари на своя Баримор за това, че му е почистил обувките, без да влага смисъл в нито една буква от изразената благодарност.


Въоръжавайте се, но не само с търпение. Прекалихме с търпението. Надминахме овцете и впрегатните животни в тази дисциплина.

Д-р Пламен Пасков