Службите: ИД ще атакува катедралата в Барселона

в ПО СВЕТА

Службите предупреждават британците за възможна атака срещу катедралата в Барселона, пише британският вестник Daily Star. Испанската полиция се мобилизира за охраната на туристически горещи точки в опит да предостави допълнителна степен на защита на фона на заплахите от „Ислямска държава“.

Още 40 хиляди полицаи са разположени в горещи туристически точки като част от операция „Лято“, стартирана от испанското вътрешно министерство. Те ще бъдат позиционирани в ключови туристически обекти, включително гари, хотели, ресторанти и плажове до края на пиковия сезон.

Целта на операция „Лято“ е да „предприеме адекватни действия за получаване на информация с цел предотвратяване на терористични актове“, като същевременно „засили мерките за сигурност на събития и места, които ще привлекат голям брой хора“. В същото време полицията е повишила нивото на риск от тероризъм до ниво „четири от пет възможни“.

Британското външно министерство предупреди, че терористичните атаки в Испания са „вероятни“. В предупреждението се казва: „Терористите вероятно ще се опитат да извършат нападения в Испания.

Атаките могат да бъдат безразборни, включително на места, посещавани от чужденци. Испанските власти предприемат мерки за защита на посетителите, но трябва да бъдете бдителни и да следвате указанията на местните власти.“

Джихадистката групировка „Ал-Мунтасир“ е отправила три заплахи за Барселона през изминалия месец чрез различни акаунти в социалната мрежа „Туитър“, се съобщава от британското външно министерство.

За последната заплаха джихадистите са използвали снимка на емблематичната катедрала Саграда Фамилия в Барселона. Местната каталунска полиция е публикувала изявление с молба към обществеността да споделя в социалните медии, къде са разположени анти-терористични контролни пунктове.

„Ал-Мунтасир“ са отправили заплахи и за други части на Испания, включително за северната баска провинция.

В изявление на каталунската полиция се казва: „Ще видите увеличаване на контрола на събитията и полицейските патрули, използващи големи оръжия.“

Барселона беше обект на терористично нападение през август 2017 г., при което са убити общо 16 души и са ранени 130 души, когато камион се вряза в пешеходна улица. КРОCC

ПО ТЕМАТА