Силна радиация край унгарската АЕЦ “Пакш”

в Свят

Обединения изследователски (ядрен) център на Европейския съюз показва на интерактивната си карта, че преди броени часове, непосредствено до АЕЦ “Пакш” (100 километра южно от столицата Будапеща) един от детекторите е засякъл мощно “изсипване” на радиация.

За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката:

Детайлната графика в карето показва, че проблемът е преодолян, но не са редки случаите на скорошни рецидиви. Показвам тази информация именно защото е свързана с район близо до действаща АЕЦ. В края на годината имаше индикация за пик на радиацията край македонския град Неготино, но не съм ви занимавал, защото там това се случва относително често и не е сигурно, че наистина е вярно. Но тук си имаме работа с АЕЦ.

Преди около 20-на години на същата АЕЦ имаше уникална авария, свързана с разтопяване на ядрено гориво извън корпуса на реактора, по време на операция с неговото почистване.

В същия район сегашната унгарска власт възнамерява да строи нова АЕЦ, малко по-мощна от нашия проект за АЕЦ “Белене” и даже имат договор с Росатом за това.

Ако има влошаване на картинката пак ще напиша.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

ПО ТЕМАТА

Loading...
Силна радиация край унгарската АЕЦ "Пакш" by

Последни от Свят

Отиди Горе