Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Силна радиация край унгарската АЕЦ “Пакш”

в Свят
Loading...

Обединения изследователски (ядрен) център на Европейския съюз показва на интерактивната си карта, че преди броени часове, непосредствено до АЕЦ “Пакш” (100 километра южно от столицата Будапеща) един от детекторите е засякъл мощно “изсипване” на радиация.

За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката:

Детайлната графика в карето показва, че проблемът е преодолян, но не са редки случаите на скорошни рецидиви. Показвам тази информация именно защото е свързана с район близо до действаща АЕЦ. В края на годината имаше индикация за пик на радиацията край македонския град Неготино, но не съм ви занимавал, защото там това се случва относително често и не е сигурно, че наистина е вярно. Но тук си имаме работа с АЕЦ.

Преди около 20-на години на същата АЕЦ имаше уникална авария, свързана с разтопяване на ядрено гориво извън корпуса на реактора, по време на операция с неговото почистване.

В същия район сегашната унгарска власт възнамерява да строи нова АЕЦ, малко по-мощна от нашия проект за АЕЦ “Белене” и даже имат договор с Росатом за това.

Ако има влошаване на картинката пак ще напиша.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

ПО ТЕМАТА

Последни от Свят

Брекзит в 2 снимки

Loading... ПО ТЕМАТА; Един малко известен ФАКТ; Кралицата на Великобритания можеше да отмени резултатите от
Отиди Горе