The Bulgarian Times

Сенатът не намери преки доказателства за заговор между щаба на Тръмп и Русия

в Свят
Loading...

Един от функционерите на демократичната партия каза: „Ние не успяхме да намерим подписания с кръв договор съдържащ думите „Хей, Влад, дай да направим заговор“.

Сенатската комисия по разузнаване загуби две години за разследване на намесата в президентските избори през 2016 г. За това време тя проведе 200 разпита, но така и не откри преки доказателства за заговор между щаба на Тръмп и Русия. За това разказаха, както членовете на комисията от републиканската, така също и от демократичната партии.

Въпреки това между двете партии има разногласия по отношение последствията от контактите, които следователите установиха между сътрудниците на Тръмп и руснаците. Става въпрос за контакти осъществени до, по време и след опита на руското разузнаване да помогне на Доналд Тръмп посредством публикуването в социалните мрежи на писма от електронната поща на демократите и нападки срещу Хилари Клинтън.

Републиканецът Ричард Бър, председател на сенатската комисия по разузнаване миналата седмица в интервю за CBS News каза: “Ако ние пишем доклада въз основа на фактите, с които разполагаме, то трябва да кажем, че не разполагаме с нищо, сочещо към заговор между щаба на Тръмп и Русия“. Бър подчерта, че може и да се намерят нови факти, но даде да се разбере, че следствието вече е към края си.

„Ние знаем, че стигнахме до дъното, защото нямаме нови въпроси, на които да търсим отговори“, каза Бър. Във вторник Бър повтори своята мисъл, като заяви пред NBC News: „Ние не разполагаме с факти, които да свидетелстват за заговор Между щаба на Тръмп и Руснаците“.

Високопоставеният член на комисията по разузнаване сенатора Марк Уорнър, обаче, каза пред репортерите в Капитолия, че не е съгласен с формулировката на Бър относно доказателствата за заговор, но не даде собствена оценка на ситуацията, а само многозначително отбеляза, че „в американската история все още не е имало такава избирателна кампания, в която ангажираните в нея хора да са имали толкова много контакти с Русия, както щабът на Тръмп“.

Следователи от демократичната партия, дали интервю за NBC News, не оспориха изказванията на Бър, но казаха, че те са направени извън контекста. Един от следователите демократи каза за медията: „Ние не можахме да намерим подписан с кръв договор, съдържащ думите „Хей Влад, дай да направим заговор“. Но поредицата от срещи между помощниците на Тръмп участвали в избирателната му кампания, неговите деца и многобройните срещи с руснаци свидетелстват за това, че щаба на Тръмп е бил склонен да приеме помощ от задграничния противник, твърдят демократите.

Един от сенатските следователи демократи каза, че „Доналд Тръмп-младши в своите съобщения е дал ясно да се разбере, че е готов да приеме помощ от руснаците. Той публично е призовал руснаците да намерят липсващите писма на Хилари Клинтън“. Това е неоспорим факт. Но, той отдавна е известен и по никакъв начин не промени политическата репутация на Тръмп.

Демократите и останалите опоненти на Тръмп отдавна се надяват, че специалният прокурор Роберт Мюлер и следователите от Конгреса ще намерят нови, много по сензационни доказателства за взаимодействието на предизборния щаб на Тръмп с руснаците. Това е възможно, макар, че източник от Министерството на правосъдието казва, че Мюлер също е близо до приключване на разследването си.

През миналата година републиканците от палатата на представителите обявиха, че не са намерили свидетелства за заговор, но отчетът им беше подложен на критика. Той беше определен, като изключително пристрастен, тъй като в изготвянето му не са участвали и представители на демократите.

Сега, когато властта в Палатата премина в ръцете на демократите, те веднага обявиха, че разширяват рамките на разследването и то няма се ограничи само до 2016 г. Демократите ще направят опит да изяснят дали някоя чужда държава не е осъществила нерегламентирано финансово влияние върху Тръмп или членове от неговото семейство.

Паралелно с това федералната прокуратура на щата Ню-Йорк е започнала свое собствено наказателно разследване по делото за плащане на жени срещу мълчание. Така, че разследването на дейността на Тръмп е още далече от края си.

На свой ред Сенатската комисия по разузнаване води двупартийно разследване. Тя е анализирала приблизително 300 хиляди документа, включително и секретни разузнавателни сведения, осветяващи разговори между руснаци подготвящи тайна операция за намеса в изборите през 2016 г. Според оценката на американските разузнавателни служби, тази операция е започнала като опит да бъде създаден хаос на изборите, но след това е прераснала в план за оказване помощ на Тръмп в изборите. Руснаците са разбили пощата на демократите и са организирали изтичане на компрометираща информация. Използвали са фалшиви акаунти в социалните мрежи и тролове, за да повишат шансовете на Тръмп, като агресивно критикуват Хилари Клинтън и задълбочат политическите разногласия на демократите.

Тръмп реагира веднага на коментара на Бър, като написа в Туитър следното: „Председателят на сенатската комисия по разузнаване, сенаторът Ричард Бър, обяви току-що, че след двегодишно разследване, след проведени над двеста разпита и след прегледа на хиляди документи те не откриха никакъв заговор между Тръмп и Русия. Учуди ли някого това“?

Следователите демократи обаче казват, че след приключване на разпитите на свидетелите ще им бъдат необходими шест-седем месеца за подготовка на окончателния отчет. Според техните думи, те са открили факти, които все още не са огласени, като се надяват подробно и обстоятелствено да разкажат на американците за това как руснаците са манипулирали президентските избори в САЩ с помощта на някои от сътрудниците на Тръмп, които умишлено, или без да съзнават, са им помагали. Демократите заявяват, че от този отчет Тръмп не може да очаква нищо хубаво. Но също така те признават, че не са намерили доказателства в подкрепа на техните най-лоши опасения, че президента Тръмп е сключил предателски пакт с Русия, като е предложил да отмени санкциите в замяна на помощ от руснаците в изборната му кампания.

Скоро се изясни, че председателя на предизборния щаб на Тръмп, Пол Манафорт, споделил данни от социологически проучвания с човек, който, според думите на ФБР, е свързан с руското разузнаване. Уорнър веднага нарече тази информация най-убедителното доказателство за връзките на Тръмп с Русия. В интервю за CNN той каза: „Това е много близо до истински реален заговор“. Но след това не се появиха никакви доказателства, свързващи предаването на тези данни с Тръмп.

От съдебните документи не стават ясни и мотивите на Манафорт за предаването на тази информация. Показателен също така е фактът, че Манафорт го заплашват 10 години затвор за банкови и данъчни измами, но за тях Мюлер не му е предявил никакви обвинения.

По този повод, в интервю за CBS News Бър каза: „В някои случаи е невъзможно да се разбере от какво се е ръководил щабът на Тръмп, общувайки с руснаците. Между тези хора има множество връзки. Възможно е те да имат отношение към изборите през 2016 г., но има и такива факти за взаимоотношения, които биха могли да бъдат делови. Може би за всичко това е плащал Дерипаска“!

Според Бър в окончателния вариант на сенатския доклад вероятно няма да бъде направен извод дали тези контакти представляват заговор или само взаимодействие с Русия. Пред CBS News Бър каза: „Искам да кажа, че възнамерявам да представя на вас и на американския народ фактите в най-добрия им вид. А, вие сами ще направите извода дали това е заговор в някаква форма“.

Автор: Кен Диланян, NBC News

Превод за ГЛАСОВЕ: Никола Стефанов

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе