Седмицата: Какво се случи на Територията до днес, 18 май лето Господне 2019 година

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

СЕДМИЧЕН ОБЗОР

ИЗБОРИ ТРЕСАТ ВСИЧКИ
Предизборната кампания е в пълен ход. Интересното е, че хората живо се интересуват, въпреки че изборите за Европейски парламент принципно не привличат много избиратели да гласуват. Този път залогът е не европейски, а национален. По стара традиция, ГЕРБ започва като за световно да харчи НАШИТЕ пари, за да си осигури изборна победа. Борисов, който е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА КОАЛИЦИЯТА, вършее из Територията и раздава пари. И открива по няколко завода на ден между две мачлета. Това, че заводите не са негови, дори не са български и произвеждат дребни детайли, явно не притеснява господинът. Нагло се вре в чужди заводи, за да си прави самореклама, все едно ГЕРБ са построили заводите. И обещава…..поне едно време Живков като обещаваше тази година полупроводници, догодина цели проводници, говореше за държавните, народни заводи. А мутрата с чужда пита помен прави. Цветанов също е навсякъде. И въпреки че бил катранът в кацата мед на ГЕРБ, явно стана лице на предизборната кампания на партията. Търчи навсякъде, натриса се на хората, които под строй са принуждавани да слушат как ги е оправил всичките и колко прекрасно ще бъде, ако ги изберат отново тях. Никой не се съмнява, че той лично се е оправил и ще спести за още седем апартамента, ако ги изберат! И не мога да разбира наглостта човек, „спестил” от заплата за седем апартамента, да ходи да обяснява на хора с 600 лева заплата колко добре живеят. Дори деца въвлякоха в предизборната кампания, но и ЦИК, и Агенция за закрила на детето са правят на разсеяни.

ДЕБАТИ
Интересен беше дебатът между водачите на листите на ГЕРБ и БСП. Показателен за начина на мислене и действие на самите партии. Марийка си беше просто Марийка, с нищоговорене и брюкселски говор. Ако приложа принципа на Окам към нейните отговори, се оказва, че не е казала нищо съществено. Имах усещането, че в главата й са само плакати и лозунги и мисли със слогани. Йончева показа професионализъм на високо ниво и говореше конкретно – за корупцията, за вижданията си, за това какво трябва да очакваме. Безспорен победител в дебата. Също така безспорно, тези дебати не влияят върху електоралните нагласи, защото решенията вече са взети от хората. Други дебати и интервюта също бяха много интересни. Като показаха от една страна неграмотността и некадърността на някои и компетентността и интелигентността на други. Друго си е на живо да ги чуеш. За съжаление българинът мисли все още в партийни клишета, а не за личности.

ГЛАВИ СЕ ТЪРКАЛЯТ
Най-накрая, след като видя недоволството на хората, че ескалира, Борисов по стар негов навик се отърва от неудобния Порожанов. Прие му оставката. Не че се разбра да я е поискал. Явно моралният стандарт на ГЕРБ определя, че оставката от мястото около трапезата е висшата форма на наказание в политиката и живота. Все едно да уволниш катаджия! Мъка! Вариантът да се повдигнат обвинения и да се разследват всички злоупотреби и то от висшите политици, явно дори не минава през ума на управляващите. Логиката е ясна – ако тръгнем да разследваме и обвиняваме, и до нас ще стигнем, така че омерта завинаги! На мястото на Порожанов беше избрана Десислава Танева – много спорна фигура, известна с тотален провал на министерстването й преди години и силни съмнения за корупция и обвързаности. Но така или иначе, се съмнявам, че почтен човек би се обвързал с това управление. Резервната скамейка е къса, счупена и мръсна!

НЕАДЕКВАТНО ПОВЕДЕНИЕ

Крепостните селяни, наредени в редички приветстват кървавия тиранин…

Публикувахте от Александър Ресиловски в Събота, 18 май 2019 г.

На откриването на цехчето в Кърджали /турска инвестиция/, турският посланик си позволи да каже, че българите трябва да учим задължително турски език. Присъстващият Борисов дори не реагира. Помните ли шамарът на Тодор Живков при подобен случай. Е, сега не можем да си го позволим. Защото тяхната партия поддържа управляващите, а медиите се държат от техен човек. Турското посолство се оправда с грешка в превода. Ей, пишман преводачи! То подобна „преводаческа грешка” се получи и когато турски политици казаха, че са настоявали и са уредили опрощаването на задълженията на мюфтийството. Да не повярва човек какви подли хора са преводачите, така да се опитват да развалят топлата дружба между Борисов и Ердоган.

ПРЕДИЗБОРНИ ЖАЛЕЙКИ
Борисов не припознава БСП като реалната опозиция срещу себе си. Той подозира най-вече Президента Радев, който му е като трън в очите и застрашава неговото величие и оставане около трапезата. На безобидното изказване на Президента, че е говорил за Фолксваген, Борисов изригна в справедлив гняв, че само той има правото да говори с външни инвеститори. След което обвини Президента, че се меси в предизборната кампания и трябва да излезе в отпуск. Даже подаде жалейка в ЦИК по случая. Не мина. В същото време Борисов, иначе Председател на предизборния щаб на ГЕРБ-СДС….и който там още успя да събере от политическите трупове, всеки ден е по телевизията, раздава пари и дори разпределя бюджета за следващата година. Сакън, само гласувайте за нас, дори коледни надбавки на пенсионерите ще дадем! Обеща на Търговище море, на Ямбол – завършване на нова болница, магистрала до Плевен….е, никой не може да изпълни толкова, колкото той може да обещае.

ПРОВАЛИ, ПРОВАЛИ, ПРОВАЛИ
На голямото тупане в гърдите, че Фолксваген ще строят голям завод в България и видите ли Той, Борисов, бил осигурил инвестицията, каквато БСП не можели да осигурят, немците отговориха подобаващо, като отложиха решението си за октомври, може би с надеждата, че ако инвестират тук, няма да им се наложи зорноволно да ги правят ПР-и на една мафиотска партия. Изведнъж се оказа, че и Кефките може да ни се разминат, защото Чичо Сам, въпреки благосклонното си отношение към Цецку и Боку, няма никакво намерение да им дава приемлива за държавата цена за осемте таратайки. Все пак, ние не сме Бахрейн! То и без това комисионната е сериозна, остава и цената да свалят. Но пасаран! Приемам това за добра новина, гледайки как една кефка се заби в хангар в Калифорния.

ОКУЛТНО И МИСТИЧНО
Социологическите агенции направо се разчекнаха. От една страна, са на хранилка. От друга, не се знае кой ще дойде на власт. Та трябва да дадат резултати, които да са удобни и на едните, и на другите. Чак ми е жал да ги гледам, ту преднина на ГЕРБ, ту ГЕРБ рязко стопявали разликата и излизали с един апартамент напред пред БСП. Интересно ми обаче как подбират хората за проучването. Проучвали сред 1000 човека. Но …откъде? Аз ако направя проучване сред 1000 мои познати, процентът гласуващи за ГЕРБ ще е около 3 %. Ако са направили проучването в партийните клубове на ГЕРБ, резултатът ще е друг. Ако е само от София – също. Защото в социологическите проучвания най-важното е подборът на анкетираните. И точно там се манипулират резултатите. Но кой ти гледа науката, цирк да става. Като казах цирк, Говорещата със звездите обяви, че те същите – звездите, гледали благосклонно на ГЕРБ. Може пък и да е имала предвид звездите от евробанкнотите. Знае ли човек….но след като врачки и вещици се намесват в предизборната кампания, явно нещата силно загрубяват. Другата неделя се гответе. На мен звездите ми говорят, че паниката е лош съветник е ще пробват всичко, абсолютно всичко, за да си запазят властта. Защото изборът е власт или затвор!

Без съмнение, ни очаква една още по-интересна седмица. Важното е да вземем отношение и да покажем ние, народът, какво мислим за управлението на шайката. И не бъдете гнусливи. Когато човек се дави, се хваща за всичко. Защото залогът е голям! Сега или никога! Да избираме дали да бъдем суверенна държава България или колония, пълна с аборигени, които постепенно ще бъдат подменени с други!

Бог да пази България!

Адв. Елена Гунчева във Фейсбук