Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Сделка по Западен стил – само с една страна по договора

в Свят
Loading...

И какво сега?

САЩ едностранно напуснаха „най-лошата сделка“ – ядреното споразумение с Иран, въпреки, че Европа (там разни Германия, Франция, Великобритания и други американски пудели) + някакво си ООН, дето се води уж някакъв важен орган (иначе е някакъв орган де), Техеран спазва абсолютно всичко по договора и няма никакво подозрение, че се опитва да прави шменти-капели.

След това САЩ се закани да налага санкции на всеки който търгува с Иран (разрешава се само износа на храни и лекарства за иранците).

Европейците, дето иначе са егати мощните и важните и имат някакъв глас в международната политика общо взето … клекнаха. Видиш ли той Иран спазва честно и почтено споразумението, подписано и съгласувано с международната общност, амааааааа, европейските компании (разбирай държави) за да си нямат проблеми с американския пазар (т.е. За да могат да продължат да печелят, напук на разните му там думички като международно право, обективност и т.н. повтаряни от съответните правителства – да не забравяме така често повтаряното Rule of Law) чисто и просто спират да бачкат с иранците.

Въпреки, че според собствените им правителства, издигащи на пиедестал разни си там (явно) нищо незначещи принципи и законност, Иран не е нарушил нищо и все пак бива наказан.

(обаче реват, че т.нар. диктатури – Русия, Иран, Китай, Венецуела, Северна Корея и който е там на топа на устата, видиш ли не спазвали такива общоприети от Западния свят принципи и законност)

И сега Иран общо взето си каза – “след като САЩ напуснаха сделката и ни заплашват с тотално унищожение, а европейците не ни подкрепят, освен дрънкайки безсмислено пред камерите, то ние също спираме да спазваме условията на споразумението и започваме да си произвеждаме ядрения продукт над договорените лимити.”

И веднага САЩ, Германия, Франция и т.н. скочиха срещу Иран „Ама как така няма да спазвате сделката? Придържайте се, или …. ! „ , “Няма да позволим на Иран да се сдобие с ядрено оръжие!“ „Само Израел може да има ядрено оръжие и да не подлежи на международните регулации важащи за ядрените сили!“

Усещате ли какво сътвори Запада – измислиха нов тип сделка, споразумение, в което трябва да участва само една страна и тя трябва да спазва условията. Без да има отсрещна страна.

Как става тоя фокус, остава мистерия.

Тука не говорим дали Иран са добри или дали извършват екзекуции за неща, за които на Запад се налага глоба или се лежи някоя друга година (всъщност, Саудитска Арабия, дето е сред най-добрите приятели на Запада, екзекуциите са доста повече от тия в Иран – ама на тях не им се карат, щото харчат много пари за американско и европейско въоръжение. Което е движещо за западната икономика. Споменете си, че когато саудитците си утрепаха оня в посолството в Турция, няколко европейски държави измънкаха как това е много лошо и няма как да подкрепят държава, която извършва подобни работи, амааа няма как да спрат оръжейните доставки за нея, щото “икономиката, работните места …”)

Иран реално остана единствената страна по споразумението и е длъжна да продължава да го спазва ?

Политофил

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе