„Сделката на века”, обявена от Тръмп, заплашва да се провали

в СВЯТ

На 30 юни Бенямин Нетаняху се срещна с Джаред Кушнер, американския президентски съветник за Близкия изток. Зетят на американския президент беше придружен от пратеника на Тръмп за мира в Близкия изток Джейсън Грийнблат и специалния представител на САЩ за Иран Брайън Хук. Преди Ерусалим, този екип посети Мароко и Йордания, където се опита да привлече подкрепа за своя план за икономическата част на израелско-палестинското мирно уреждане.

Пътуването се проведе малко преди международната конференция „Мир за просперитет“, проведена в Бахрейн, насрочена за 25-26 юни и свикана за привличане на инвестиции в окупирания Западен бряг и Ивицата Газа. Става дума за насърчаване на палестинската икономика чрез насочване на десетки милиарди долари от арабски, европейски и азиатски инвеститори. За другите аспекти на палестинско-израелския конфликт Кушнер и екипът му мълчат. Трудните политически въпроси, като палестинската държавност, няма да бъдат обсъждани на конференцията в Бахрейн.

Политическият компонент на мирния план, насърчаван от Кушнер, все още не е разкрит. Чрез натискане на икономическите въпроси, преди да очертае политическия подход към проблема, търговецът-Тръмп отново застава над политика-Тръмп. Само че е малко вероятно потенциалните инвеститори да започнат да инвестират пари, след като нямат представа за намеренията на САЩ за политическото уреждане на палестинско-израелския конфликт.

Фокусирайки се върху „икономическия аспект“, Вашингтон оставя настрана тези важни въпроси като прекратяването на израелската окупация, която продължава от 1967 г., и запазването на неотменните права на народа на Палестина. Най-вероятно планът за икономическо развитие без политическа рамка, която да удовлетвори изискванията на палестинците по отношение на техните права и независимостта на държавата, няма да проработи.

Така Русия критикува предстоящата конференция в Бахрейн, като не признава американската инициатива като част от мирното споразумение за Близкия изток. Това се посочва в коментарите на Министерството на външните работи. Продължаващото желание да се замени задачата за постигане на всеобхватно политическо решение с пакет от икономически „бонуси“, с ерозията на принципа за създаване на две държави за два народа е въпрос на дълбока загриженост. Според руското външно министерство конференцията с „налагането на алтернативна визия“ на мирния процес ще се провали, както и антииранската конференция, организирана от американците във Варшава през февруари тази година. Русия уведоми палестинците, че ще бойкотира конференцията в Бахрейн. Китай направи същото.

Между другото и в Мароко, където Кушнер направи посещение, не се ангажираха да присъстват на конференцията в Бахрейн. Йорданският крал Абдула настоява за „необходимостта от засилване на усилията за постигане на всеобхватен и траен мир, основан на решение на две държави, което да гарантира създаването на независима палестинска държава с източен Йерусалим като нейна столица.“ Тъй като мнозинството от жителите на Йордания са от палестински произход, за царя е трудно да подкрепи сделка, в която дори няма намек за създаването на Палестина. Тази позиция е типична за повечето страни от арабския свят. Планът на Тръмп, който той прибърза да нарече „сделката на века“, не е добре дошла.

Самият Тръмп вярва ли в този план?

Има съмнения, че изобщо е прочел този документ; някои твърдят, че президентът дори не го е видял. Високопоставен служител в администрацията на Тръмп призна, че само четирима души имат достъп до плана – Кушнер, Грийнблат, американският посланик в Израел Давид Фридман и асистентът на Кушнер Ави Берковиц.

Неотдавна Тръмп поздрави Нетаняху за победата му на парламентарните избори на 9 април 2019 г. и изрази надежда, че това ще увеличи шансовете за успех на мирния план, предложен от неговата администрация, но политическият хаос в Израел разбърка картите. Нетаняху не успя да сформира правителство, преговорите за коалиция бяха блокирани, след като бившият министър на отбраната Авигдор Либерман отказа да подкрепи Нетаняху. Депутатите гласуваха за разпускане на Кнесета, новите избори са насрочени за 17 септември, а следващото правителство няма да се появи до октомври. При тези условия Вашингтон вероятно ще отложи публикуването на своя мирен план до края на предизборната кампания в Израел. В този момент обаче Тръмп ще се подготвя за собствената си предизборна кампания през 2020 г., подчинявайки на това останалите проблеми. Дан Шапиро, бивш посланик на САЩ в Израел, смята, че „мирният план на Тръмп е замразен, може би завинаги“. Малко е вероятно да е необходима конференцията в Бахрейн, която Кушнер обяви като „първата част“ от плана си.

Планът срещна почти единодушно осъждане на палестинците. Палестинският президент Махмуд Абас заяви: „Всеки, който иска да разреши палестинския въпрос, трябва да започне с политически въпрос, а не с продажба на илюзии на стойност милиарди долари“. Границите на палестинската държава, статутът на Ерусалим, бъдещето на палестинските бежанци и изискванията за сигурност на Израел са приоритетите на палестинските лидери. Палестина не се интересува от „потенциалните икономически стимули“, предлагани от американците в замяна на капитулация. Палестинците прекъснаха контактите си с Вашингтон през 2017 г., след като Тръмп реши да премести американското посолство в Ерусалим. Оттогава Съединените щати не правят предложения за разрешаване на конфликта при условия, приемливи за двете страни.

Това не е в интерес на мирното споразумение между еврейската държава и палестинците. Бившият израелски министър на правосъдието Йоси Бейлин призова за отмяна на конференцията в Бахрейн. Той обясни, че американският президент Доналд Тръмп не разбира палестинците, а надеждите на Тръмп, че икономическите въпроси и политическото уреждане могат да бъдат разделени, са илюзорни.

Палестинският проблем дълбоко резонира с мирогледа на целия арабски свят. Арабите не са готови да изоставят палестинците и да дадат шанс на плана на Кушнер/Тръмп.

Превод: В.Сергеев, Поглед.инфо

ПО ТЕМАТА