САЩ обяви награда в размер на 15 милиона долара за залавянето на гражданин на Иран

в ПО СВЕТА

Петнадесет милиона щатски долара ще бъдат изплатени на тези, които предоставят информация, за иранския гражданин Абдул Реза Шахлай или до откриването и блокирането на финансовите потоци от Иран към Йемен.

Американските власти са сигурни, че Шахлай е поставено лице по линия на Техеран в Сана чрез гвардейския корпус на Стражите на Ислямската революция.

Абдул Реза Шахлай вече е попадал в полезрението на САЩ. През 2008 година той бе признат за заплаха за правителството на Ирак и за стабилността на страната.

И през 2011 година срещу него бяха въведени лични санкции. Тогава, заедно с командира на силите на Кудс, Касем Сулеймани, той беше обвинен, че планира операцията за убийството на Адел Ал Джубайр, който по това време е посланик на Саудитска Арабия в САЩ.

И явно сега много им е затрябвал иранецът, щом се обявява такава космическа цифра за залавянето му.

Припомняме, че вчера ФБР обяви награда от 5 милиона долара за информация свързана с руски гражданин, когото САЩ обвиняват в кибер-престъпления.

Министерството на правосъдието на САЩ публикува снимка на руския гражданин Максим Якубец, издирван от ФБР по обвинения в кибер измами. Обявена е награда от 5 милиона долара за информация, която може да доведе до неговия арест.

Двама руснаци, Максим Якубец и Игор Турашев, са обвинени в мошеничество с компютърен софтуер и кибер престъпления. Якубец преминава през случая като организатор на измамна схема, която действа от ноември 2011 година.

Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че руснаците са отговорни за «двете най-лоши схеми за хакерски и банкови измами през последното десетилетие». News Front