САЩ наложиха санкции на трима министри на Ердоган

в ПО СВЕТА

Доналд Тръмп призова Турция да прекрати военната си операция в Сирия и обяви в понеделник, 14 октомври, серия от санкции. „САЩ искат Турция да прекрати инвазията, да приложи незабавно прекратяване на огъня и да започне преговори с кюрдските сили в Сирия“, заяви американският вицепрезидент Майк Пенс. Той добави, че скоро ще замине за Турция, съобщава АФП.

 

Междувременно Тръмп подписа в понеделник налагането на санкции, насочени към турските министри на енергетиката, отбраната и вътрешните работи. Техните авоари в САЩ са замразени и международните им транзакции в долари са блокирани.

Президентът се зарече да унищожи бързо турската икономика, ако Турция продължи „по този опасен и разрушителен път“, посочва Ройтерс. Той добави, че американските военни, които се изтеглят от Сирия, ще се предислоцират и ще останат в района, за да следят развоя на ситуацията.

Тръмп обяви, че в отговор на турската инвазия в Сирия прекратява търговските преговори с Турция и повишава с 50 процента митата над вноса на турска стомана. БTA