Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

САЩ: законопроект за преработката на телата на умрелите хора в компост

в Свят
Loading...

В САЩ, в щата Вашингтон, е подготвен законопроект за преработката на телата на умрелите граждани в компостна маса.

Автор на законопроекта е сенатор Джейми Петерсон, който обобщава пожеланията на много хора, очаровани от идеята след смъртта си да станат източник на нов живот или част от исторически паметник.

Тази идея е издигната още преди две години. Но тогава я отклоняват, смятайки, че технологията трябва да се доработи така, че да няма риск от заразяване на почвата с вредни трупни микроби.

В момента процесът на компостиране на трупове е доработен и пробван на практика. Сигурността му е експериментално потвърдена. Използването на доработената технология позволява сега, месец след началото на компостирането на трупа, да се получи около един кубичен метър универсална тор.

Експертите твърдят, че гражданите на САЩ ще бъдат принудени да се съгласят с такъв начин за погребение на умрелите, защото стойността на обикновеното погребение в земята е около 7000 долара. Това не е по джоба на 75% от населението на страната, докато компостирането струва не повече от 5000 долара.

Освен това се съобщава, че ако завещаеш да се превърнеш в плодно дърво, то парите, които ще се получат от продажбата на реколтата, ще покрият разходите за няколко десетилетия. Все още не е ясно кой ще се занимава с това.

Превод: В.Сергеев, Поглед.инфо

Последни от Свят

Отиди Горе