Санкциите заради С-400 започнаха. ЕС изпревари САЩ и наложи санкции срещу Турция

в ПО СВЕТА

Днес най-важната новина е вчерашното решение на външните министри на страните-членки на Европейския съюз да наложат санкции на Турция. Очакваха се западни санкции срещу Анкара, но предимно от САЩ, а не от ЕС

Поради факта, че Анкара не обръща внимание на заплахите на Вашингтон за възможните негативни последици за нея в случай на закупуване на руската зенитно-ракетна система с голям и среден обсег «Триумф»(C-400), първите доставки вече са факт. (Докато Вашингтон планира ответни действия).

Първите доставки започнаха, и не закъсняха ответните мерки . И въпреки, че всички очакваха САЩ да започнат санкциите, ЕС изпревари събитията. За да не е толкова очевидно.

Ръководството на Турция заяви, че ако Съединените щати откажат да доставят F-35 на Турция (което вече се е случило де факто) и да изхвърлят Турция от програмата за развитие, то Турция е готова да закупи модерни руски изтребители като разумна алтернатива.

НАТО изрази сериозна загриженост за случващото се. Скоро може да се очаква силно нервна реакция от Вашингтон.

Турция няколко пъти беше заплашвана с изключване от НАТО, но ако отчетем две неща:

Турция е много непостоянен и ненадежден партньор – за сега единствено виртуалната дипломация на Владимир Путин дава резултат и предсказуемост.

САЩ изнервиха Турция с ултиматуми и остър тон – последната прояви характер и вече е на път да помисли за алтернатива на НАТО ( отново дипломацията на Русия тук допринесе за психологическия момент). Съвсем не е за изключване Турция да реши сама, че повече няма да участва в НАТО и да напусне северноатлантическия алианс. А подобна стъпка би повлякла след себе си много процеси…

По отношение на днешните новини може да се каже: Санкциите на Брюкселсрещу Анкара са въведени след влизането на турските съдове в териториалните води на Кипър. Но те не бяха въведени заради морската инвазия. Истинската причина е съвсем друга..а поводи винаги се намират.

News Front