Самолетите излязоха без пари! Ще има за АЕЦ, магистрали и всичко! Българската КЗК глобява Apple със $26 милиарда

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Вчера стана ясно, че българският Vivacom е подал жалба срещу американския гигант Apple пред българската Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Официалната информация е от кратко съобщение, публикувано в сайта на регулатора.

Причината?

Най-продаваният продукт на американската компания – iPhone. Става въпрос за „eвeнтyaлнa злoyпoтpeбa c пo-cилнa пoзиция пpи дoгoвapянe oт cтpaнa нa Аррlе, във вpъзĸa cъc cĸлючвaнe нa пpяĸ дoгoвop c Bивaĸoм зa paзпpocтpaнeниe нa тeлeфoнитe c мapĸa іРhоnе“, поясниха от българската компания.

На практика Vivacom е единственият оператор в България, който не продава официално мобилните телефони на Apple и според юристите на оператора това очевидно е свързано с нарушение на българското законодателство.

А според други юристи, до които се допитахме по въпроса, то именно гласи, че при наложена санкция, Vivacom ще получи право на по-добри условия, но Apple ще получи и глоба. Тя ще възлиза на 10% от приходите на компанията, от дейността, в която е нарушението, а именно продажбата на мобилни телефони.

От известно време Apple не дава информация за точен брой продадени телефони, но продажбите за 2018-а на компанията са $265 милиарда.

Tова по принцип създава доста сериозен юридически казус, който може да бъде сериозна предпоставка за не малко дела по въпроса. Като цяло Виваком иска от регулатора да и позволи по-добра позиция при преговорите и с технологичния гигант, но при отказ от съдействие не Apple много трудно може да настъпят сериозни правни последствия за американската компания.

Конкурентното право функционира по разписани правила, но ако в България Apple наистина търгува с юридическото лице Apple Inc (срещу което е заведен иска), то санкцията спокойно може да е и в такъв размер или поне в размер, съответстващ на приходите им от ЕС. В сила влизат споразуменията, които има България със САЩ по граждански дела. Apple официално нямат представителство у нас и при отказ от съдействие един от възможните сценарии е ограничаването на продажбите на iPhone в България, поне докато не бъде осигурен равен достъп до устройствата на всички играчи на пазара.

Светлин Желев, главен редактор на Kaldata.com