Салвини пожела на французите да се освободят от „ужасния си президент“

в Свят
Италианският вицепремиер Матео Салвини изрази надежда, че французите няма да гласуват за партията на президента Еманюел Макрон „Република, напред!“ на изборите за Европейски парламент тази година, предаде „Ройтерс“.

Отношенията между традиционните съюзници Италия и Франция се обтегнаха след идването на власт миналата година в Италия на крайнодясната партия „Лига“ и антисистемното Движение „Пет звезди“, които са критично настроени към проевропейската партия на Макрон „Република, напред!“.

„Макрон може повече да не ни е събеседник (в бъдеще). Подкрепата му е по-малко от 20 процента. Надявам се, че френският народ скоро ще може да направи различен избор“, заяви Салвини в интервю за италианското държавно радио РАИ.

Френското външно министерство привика в понеделник италианския посланик във Франция, след като другият италиански вицепремиер, Луиджи ди Майо, обвини Париж, че създава бедност в Африка и така провокира масова миграция към Европа.

Салвини каза вчера, че Франция не е заинтересувана в стабилизирането на Либия, тъй като френските енергийни интереси там си противоречат с тези на Италия. Също вчера той изрази надежда, че французите ще се освободят от „ужасния си президент“. „Надявам се, че французите ще се освободят от ужасния си президент. Те имат възможност да го сторят на 26 май (датата на изборите за Европейски парламент), когато най-сетне ще могат да вземат бъдещето си отново в свои ръце“, заяви Салвини на страницата си във „Фейсбук“.

Салвини, който е лидер на „Лига“, не смята, че спорът с Франция ще се отрази на опитите на италианското правителство да спаси изпитващата трудности авиокомпания „Алиталия“. Италиански вестници съобщиха, че френско-холандската компания „Ер Франс Ка Ел Ем“ води преговори за придобиване на участие в „Алиталия“. „Има и други лица, способни да придобият дялово участие в капитала на „Алиталия“, отбеляза Салвини.

Ди Майо и Салвини по-рано демонстративно изразиха подкрепата си за френското протестно движение на „жълтите жилетки“, което създаде големи проблеми на правителството на Макрон. ГЛАСОВЕ

Последни от Свят

Отиди Горе