Руснаци хранят китайци: Русия започва да изнася пилешко месо в Китай

в ПО СВЕТА
Двадесет и три руски компании са получили от Пекин и Москва лиценз да доставят своите продукти

Руски компании започнаха да изнасят пилешко месо в Китай, а доставките на млечни продукти, както вече беше обявено, ще започнат в средата на тази година. Това заяви руският министър на земеделието Оксана Лут на 26-ото изложение на храни, напитки и суровини „Продекспо“ –  водещо събитие по рода си в Русия и Източна Европа, което се провежда в Москва с участието на над 200 изложителя от 69 страни.

„В края на миналата година с нашите китайски партньори подписахме споразумение за доставката на наши млечни продукти и пилешко месо на територията на Китай. Общо 23 руски компании получиха разрешителни от двете страни да изнасят пилешко месо, но не само месо, а  и кости, сърца, бъбреци, дроб и първите доставки вече са започнали“, каза Лут, цитирана от агенция ТАСС.

Говорейки за предлагането на мляко и млечни продукти, сирене, сметана и т.н., Лут подчерта, че 10 руски компании имат право да изнасят, а списък от 23 фирми е изпратен в Китай за одобрение. Министерството на земеделието, както уточни тя, очаква съгласието на китайската страна за допълнителния списък в най-кратки срокове, както и началото на износа до края на юни тази година. Според нея руските компании очакват да работят върху редица продукти, които са търсени в Китай, логистика и регистрация на търговски марки.

Министерството на земеделието очаква активни доставки на мляко и млечни продукти на китайския пазар до края на тази година, добави Лут.

Япония също се интересува от руския износ на пилешко месо, чиито експерти планират да посетят птицеферми в Брянск и Тула до края на март, за да се запознаят с производството и да оценят неговото качество и безопасност. Заместник-министърът изрази надежда, че износът на пилешко ще отвори вратите на този пазар и това ще доведе до доставки и на други видове месо. Russia Beyond