Руснаците правят подводен еквивалент на американския изтребител F-35

в Свят
Loading...
Западните военноморски сили са загрижени, след като бе съобщено за изграждането на руските подводници от пето поколение “Хаски”, на които ще бъдат инсталирани хиперзвуковите ракети “Циркон”, съобщават медии.

Ако новината е вярна, комбинацията от подводниците “Хаски” и ракетите “Циркон” ще означава “брак” между най-ужасните оръжия в арсенала на Москва, пише The National Interest.

Русия всъщност е решила да създаде “подводен” и много по-икономичен еквивалент на американския изтребител на F-35, пише авторът на текста.

Според докладите, ракетите “Циркон” всяват огромен страх сред членовете на западните ВМС. Британският флот се притеснява, че кралските ПВО ракети Sea Ceptor не са в състояние да прихванат “Циркон”, тъй като той има много висока скорост. “Циркон” е необикновено тактическо оръжие с обхват от 500 мили, пише The National Interest.

Както беше съобщено по-рано, очаква се строителството на основната ядрена подводница от пето поколение “Хаски”, на която ще бъдат инсталирани хиперзвуковите ракети “Циркон”, да бъде завършено през 2027 година.

В началото на 2014 г. конструкторското бюро “Малахит” от Санкт Петербург съобщи, че работи по проект за многофункционална ядрена подводница от пето поколение. Информация за кодовото име на проекта “Хаски” се появи през 2016 г., когато бе подписано споразумение с Министерството на отбраната.

Ръководителят на Обединена корабостроителна корпорация Алексей Рахман наскоро заяви, че проектът “Хаски” ще бъде завършен в съответствие със забележките на руския флот. Както се очакваше, подводниците ще бъдат произведени в Северното машиностроително предприятие в Северодвинск.

Медиите пишат, че многофункционалната ядрена подводница от пето поколение “Хаски” ще бъде оборудвана с роботизирани системи, които функционират във водата и въздуха. Russia Beyond

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе