Руски генерал: Вървим към последната война в историята на човечеството

в ПО СВЕТА

Не притискайте Русия в ъгъла, това е опасна политика, предупреди пред Би Би Си генерал-лейтенант Евгений Бужински

Руският генерал-лейтенант Евгений Бужински, прослужил 41 г. в армията, предупреди, че светът е на ръба на „последната война в историята на човечеството“. Той отправи смразяващото си предупреждение в интервю за Би Би Си, предава Канал 3.

Според него изгонването на дипломати от страните на ЕС и от САЩ заради аферата Скрипал създава ситуация, която е „по-лоша от Студената война“. Помолен да обясни какво е по-лошо от Студената война, генералът е лаконичен: „Истинска война. По-лоша от Студената война е реална война. Тя ще бъде последната в историята на човечеството“.

Бужински, който се пенсионира от армията през 2009 г., добави, че не аферата Скрипал, а натискът може да доведе човечеството до война. „САЩ казват, че натискът ще продължи. И какво ще постигне това? Ще доведе ли до промяна в режима? Това е безполезно“, категоричен е руският генерал.

Той предупреди, че продължаващият натиск върху Русия е опасна политика. „Не познавате руснаците – колкото по-голям е натискът, толкова повече обществото се обединява около президента (Путин)“, продължи Бужински.

„Вие гоните дипломати, ние гоним дипломати. Вие гоните още, и каква е следващата стъпка? Прекъсване на дипломатическите отношения. В момента вие притискате Русия в ъгъла, а да притискаш Русия в ъгъла е много опасно нещо“.

Генералът определи като „пълна безсмислица“ отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Англия, и добави, че руският президент Владимир Путин „е последният човек, който има полза от него“. / Епицентър. бг