Русия спасява производството във Венецуела

в ПО СВЕТА

САЩ и техните съюзници не спират да оказват натиск върху икономиката на Венецуела.

Във връзка с това правителството на Николас Мадуро призова ръководството на венецуелските компании да откриват сметки в Русия.

Това в четвъртък, 21 февруари, съобщава агенция «Bloomberg», позовавайки се на източници от Каракас.

По данни на СМИ, тези мерки се предприемат за защита на бизнеса от санкциите, на първо място става дума за производителите на стоки за широко потребление.

Министерството на финансите на републиката в най-близко време ще проведе консултации с топ-мениджъри от 50 най-големи компании в страната, по време на които ще им бъде представен детайлизиран план за откриването на банкови сметки в Русия, а също в Турция, Китай и Индия.

Венецуелските власти се опасяват, че в резултат на блокирането на средствата на компаниите, могат да се случат провали в производството на продукция, което ще предизвика изгодното за Вашингтон негодувание сред населението.

Във връзка с това Каракас предупреди производителите за наказания в случай на срив на производството.

Освен това, специално е препоръчано да не бъдат повишавани спекулативно цените на стоките.

Американската администрация се опитва да се избави от правителството на действащия президента на Венецуела Николас Мадуро.

Ограничителните мерки срещу Каракас се въведоха отдавна, още по време на Барак Обама, но в момента Вашингтон има намерение да замени Мадуро с марионетката Хуан Гуайдо, който миналия месец се самопровъзгласи за президент на страната.

Петя Паликрушева, News Front