Русия разработва електромобил, който няма аналог в света

в ПО СВЕТА

Няколко руски технологични компании и висши учебни заведения работят върху създаването на електромобила Монарх (MONARCH). В електрическия автомобил ще се използват алгоритми с елементи на изкуствен интелект, а зареждането ще става само за няколко минути. В новия руски електромобил ще се използва цяла плеяда от най-съвременни технологични решения, много от които нямат аналог в света. Предварителните поръчки за закупуването на Монарх вече започнаха, а серийното производство стартира през 2021 година.

Основен разработчик на електромобила Монарх е компанията „Новите технологии на Сибир“. Партньори са Казнският федерален университет, Санкт Петербургският политехнически университет „Петър Велики“, Новосибирският държавен технически университет и други. Бизнесът също участва в проекта, включително групата РОСНАНО.

Според създателите на руския електромобил Монарх, някои от използваните технологични решения нямата аналози в света.

Преди всичко това са графен-магнезиевите акумулаторни батерии. Техният капацитет на килограм тегло е 7 киловатчаса, което е няколко пъти повече от конкурентните решения. Освен това, тази батерия се зарежда до 100% само за 3,6 минути.

Предвижда се поставянето на електродвигател на всяко колело с мощност от 100 до 150 KW. По тази начин се реализира предно, задно или пълно задвижване. Използваният електродвигател има КПД 95% дори и при хиляди обороти в минута, като при рекуперация връща 75-85% от енергията. Не се използват редуктори.

Предвижда се пробегът на Монарх да е 500 км, а след няколко години и 1000 км.

Друг нов момент е магнитното окачване, което също може да генерира енергия по време на движение.

В зависимост от конфигурацията Монарх струва от 1,5 до 4 милиона рубли.

Даниел Десподов, Кaldata.com