Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Русия празнува!

в Свят
Loading...

Днес се отбелязва Денят на Русия

Днес е Денят на Русия, главен държавен празник в Руската федерация. Всяка година се отбелязва на тази дата поради две причини: На 12 юни през 1990г. се състоя Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация и се приема Декларация за суверенитета на Русия. На 12 юни през 1991г. се провеждат първите демократични избори за президент на Русия. С указа на президента на Русия Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет.През 2001 г. празникът получава сегашното си название и става национален празник на Русия. По традиция, в Деня на Русия президентът връчва Държавни премии на дейци на науката и културата. 

Вече 27 години на 12 юни се отбелязва Денят на Русия. Датата е обявена за празник през 1992 г., като до 2002 г. той се нарича Ден на приемане на Декларацията за държавния суверенитет на Руската федерация. Причината да се промени названието, е че на повечето хора им е трудно да го запомнят. Декларацията, ознаменувала началото на конституционните реформи и провъзгласяването на независимостта на РСФСР, е приета на 12 юни 1990 година. През 1991 г. на този ден се състоят първите избори за президент на Руската федерация, на които побеждава Борис Елцин. На 12 юни руснаците окачват знамето на страната си на прозорците си и посещават патриотични концерти. Днес празникът е символ на гражданския мир и единството на руския народ.


Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност. Моля, подкрепете ни. Сайтът се поддържа с лични средства и всяка финансова помощ, дори и малка е в плюс за каузата му. Ако имате желание, с бутона отдолу, можете да дарите сума по ваше желание. Или станете месечен скромен спонсор. За което Ви Благодарим предварително!

https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=77JJJLFTLWDWS&source=url
PayPal бутон

 

Последни от Свят

Брекзит в 2 снимки

Loading... ПО ТЕМАТА; Един малко известен ФАКТ; Кралицата на Великобритания можеше да отмени резултатите от
Отиди Горе