Русия и Китай се договориха да се разплащат в рубли и юани

в ПО СВЕТА

Москва и Пекин сключиха междуправителствено споразумение за преминаване към разплащания в националните им валути, предаде „Взгляд“

 Операциите ще се осъществяват от руската банка ВТБ и Търговската банка на Китай.

Председателят на комисията по финансовите пазари в Държавната дума Анатолий Аксаков съобщи, че един от механизмите за взаимно разплащане в национални валути между двете страни може да е създаване на „шлюзове“ между руските и китайските аналози на SWIFT (международна междубанкова система за обмен на информация и извършване на плащания), пише вестник „Взгляд“.

От ВТБ съобщиха, че кредитната организация разполага с финансов лиценз на територията на Китай – това е единствената руска банка с подобен лиценз. Освен това банката има кореспонденстки сметки в рубли и юани и активно развива използването на руската и китайската валута във външноикономическата дейност.

Източник, запознат с хода на преговорите, разкри, че механизмът за разплащането в рубли и юани ще бъде изграден до 2020 година. Първоначално към разплащания в рубли и юани ще преминат големите компании с държавно участие. Източникът допълни, че разплащания в национални валути ще се осъществяват и по договори, които първоначално са сключени в щатски долари.

Споразумението е подписано на 5 юни.

Russia Beyond

ПО ТЕМАТА

 

Най-простото обяснение, какво е доларът ?