Русия инвестира 30 милиарда евро в своя „Уикипедия“

в СВЯТ

Целта ѝ е да защити съвременното знание от „размиване“, а потребителите на мрежата – от недостоверна информация

Руската „Голяма руска енциклопедия“ обяви конкурс за разработка на руски еквивалент на „Уикипедия“ с бюджет от близо 2 млрд. рубли (28,1 млн. евро), предаде РБК. Руският аналог на глобалната интернет енциклопедия ще може да обслужва 15 млн. потребители дневно.

В концепцията за руския енциклопедичен портал се посочва, че целта ѝ е да защити съвременното знание от „размиване“, а потребителите на мрежата – от недостоверна информация. Задачата е да се съхрани обемът от достоверни данни, натрупани по време на работата над създаването на руски универсални и отраслови енциклопедии и да се направят достъпни в интернет. „В условията на лавинообразния ръст на всякакъв вид фалшификации (включително научни, исторически, статистически, демографски данни) и фалшиви новини, генерирани от някои медии и индивидуални потребители на интернет, ни се струва особено актуална задачата да се създаде обновяване и попълване на бази данни от безопасна (т.е. проверена от научната общност) информация, което е особено важно за нашата целева аудитория“, каза пред РБК ръководителят на отделя за маркетингови комуникации на „Голямата руска енциклопедия“ Анна Синицина.

Тя подчерта, че всички статии в портала „ще бъдат свободни от идеологическа или политическа окраска и ще са със строго научен и просветителски характер“.

Авторите на концепцията смятат, че аудиторията на портала в Русия ще бъде около 10 млн. души, но в документа не се уточнява за какъв период. Архитектурата ще може да обслужва 15 млн. уникални посетители на денонощие. За сравнение, по данни на Mediascope, през юли 2019 г. Wikipedia.org е привличала около 2,9 млн. потребители дневно и 29,4 млн. потребители месечно в руските градове с население над 100 000 души.

Материалите ще бъдат представени основно на руски, тъй като това не е глобален, а общонационален руски проект, но не е изключено в зависимост от развитието му в базата данни да се добавят материали и на други езици на народите в Русия или на чужди езици.

В руската „Уикипедия“ ще има над 80 000 актуализирани или допълнени версии от електронната версия на 35-томната „Голяма руска енциклопедия“, създадена през 2004-2017 г., както и справочни материали от Енциклопедичния речник. Масивът ще може да се разширява и актуализира от авторската и експертната общност, която е част от научната редакция на портала. В него ще се трупа и информация от външни източници.

Russia Beyond