Ротшилд срещу Рокфелер

в ПО СВЕТА

Петролните войни на XX век отвъд конспирациите

Основателят на Standard Oil Джон Рокфелер (вторият от дясно), заобиколен от свои сподвижници.

 „Да овладеете петрола значи да овладеете властта. Държавата, която установиконтрол над петрола, си осигурява власт над моретата с помощта на тежките масла, власт над небето с помощта на бензина и газьола и накрая власт над целия свят благодарение на финансовото могъщество, което дава притежаването на тези продукти – по-ценни, по-привлекателни и по-могъщи от самото злато.” 

Светът от началото на XX век се променя с исторически темпове. Утопиите на предишните столетия се материализират на крилете на научно-техническия прогрес. Новият свят неудържимо тропа на вратата, за да влезе в бита на западния човек и да преобърне с главата надолу всички изградени представи за модерна икономика и политика. Втората индустриална революция прави своите уверени начални стъпки, задвижвана от новите двигатели с вътрешно горене, и това отлично се осъзнава от хора като премиера на Франция Жорж Клемансо, на когото принадлежат пророческите думи за бъдещето пред „черното злато”.

До възкачването на нефта на енергийния пиедестал цар на енергоносителите са въглищата. С помощта на тези полезни изкопаеми Англия установява икономическо и военно превъзходство над своите съперници и през годините извършва истинска революция. Парната машина и нейните влакове, параходи и машини променят завинаги традиционните общества и акушират раждането на една изцяло нова икономическа система – капитализма. Местните търговци, аристократи и банкери, които установяват контрол над въглищата и над средствата за производство, постепенно се превръщат в управляващата класа на „империята, над която слънцето никога не залязва”. С откриването на новите приложения на петрола обаче става ясно, че въглищата отиват в музея на историята, а световният дневен ред в бъдеще ще се определя от изхода от борбата за контрол над „черното злато”. И до днес нефтът е завладял целия човешки живот – от мастилото, лепилата и боите в книгите през синтетичните влакна в дрехите, пластмасата във вещите за бита и хардуера на компютрите или телефоните до най-различните химикали в козметиката, храните и медицината, всички тези продукти се произвеждат на основата на петрола. Петролът е в основата на модерното общество – снабдява с енергия индустрията, осигурява топлината в домовете и дава горивото за транспорта на хора и стоки по целия свят.

В началото на XX век вече са окончателно очертани двата корпоративни лагера, които претендират за глобално господство над нефта – американската компания Standard Oil на Джон Рокфелер и подкрепяната от Лондон Royal Dutch Shell, в която водещ фактор е банковата династия Ротшилд. 

Започва конфликт, който ще изцапа с катран страниците на историята през размирното двадесето столетие. Започва сблъсъкът между Ротшилд и Рокфелер.Едва ли има друга богата фамилия, която да се свързва с петрола повече от Рокфелер. Основаната от Джон Рокфелер американска компания Standard Oil се превръща в символ на цяла епоха, а предприемачът от английско-германски произход става първият доларов милиардер.

И до днес корпорациите, наследници на нефтената империя на Рокфелер, като ExxonMobile, Aramco и Chevron, са сред най-големите играчи на пазара, а някои от най-влиятелните финансови институции са тъкмо банките, обслужващи петролната индустрия.

Standard Oil започва първите си стъпки в края на 60- те години на XIX век като обединение на няколко неголеми завода в щата Охайо.

Николай Николаев

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto

 

Последни от ПО СВЕТА

Don`t copy text!
Отиди Горе