Росен Бъчваров: Сменете си паролата на мейла и ПИК кода за НАП – До седмица става ясно какви данни са изтекли от НАП

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира по БНТ, че няма необходимост да се сменят лични карти и няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на хората след хакерската атака. Бъчваров посъветва да сменят паролите на електронната поща и да се смени ПИК за електронните услуги на НАП, в случай че имаме такъв. В момента около 70 млн. записа от неправомерно публикуваните данни се сравняват един по един, за да се види дали това, което е публично оповестено, е тъждествено вярно. Според Бъчваров разговорът за отговорността е неминуем. Въпросът е, че в момента има развиваща се ситуация, наказателен процес за установяване на причините. Процесът на установяване качествена ли е била защитата на личните данни и има ли необходимите технически мерки е нещо, което Комисията за защита на личните данни изследва. Бъчваров заяви, че до седмици ще имаме възможност да получим подробности каква точно информация за нас е била източена чрез хакерската атака.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира пред БНТ, че няма необходимост да се сменят лични карти и няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на хората след хакерската атака срещу НАП. Бъчваров обаче посъветва да се променят паролите на електронната поща и да се смени ПИК за електронните услуги на НАП, в случай че имаме такъв.

,,Част от разпространената информация включва имена, ЕГН, данни за контакт и данъчни декларации, но като цяло информацията е частична. На практика почти всеки, който е подал данъчна декларация, е в кръга на засегнатите лица“, посочи Бъчваров и увери, че “съвсем скоро разговорът за отговорността за изтеклите данни ще се състои“.

В момента около 70 млн. записа от неправомерно публикуваните данни се сравняват един по един, за да се види дали това, което е публично оповестено, е тъждествено вярно.

Според Бъчваров разговорът за отговорността е неминуем. Въпросът е, че в момента има развиваща се ситуация, наказателен процес за установяване на причините.

Процесът на установяване качествена ли е била защитата на личните данни и има ли необходимите технически мерки е нещо, което Комисията за защита на личните данни изследва.

Бъчваров заяви, че до седмици ще имаме възможност да получим подробности каква точно информация за нас е била източена чрез хакерската атака.

Накрая Росен Бъчваров бе категоричен, че сега системата на НАП е много по-сигурна, а за да се изгради наистина добра защита са необходими постоянни усилия в тази насока.