Росатом: Тайна е, колко и до кога ще крадем по АЕЦ „Белене“

в БЪЛГАРИЯ

Днес държавната ядрена корпорация Росатом е публикувала на сайта си съобщение, че е подала заявление за участие в процедурата, за избор на инвеститор в проекта АЕЦ „Белене“, но в него липсва и най-елементарна конкретика, която да ни накара да вЕрваме, че наистина става въпрос за инвестиция, а не за продължаване на грабежа.

Ето как изглежда изключително краткото съобщение (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

В червеното каре на снимката е посочена част от изискваната информация в заявлението, но в друга точка на същото това заявление, се казва, че заявителят може да поиска скриването на част или цялата информация, съдържаща се в него.

Не си спомням до сега подобна информация да е била крита от някой инвеститор при кандидатстване за подобен проект, освен ако … май вече се сещате?

6. Обичайни източници на финансиране няма да има, защото такива ще бъдат единствено и само българските данъкоплатци, а тях пък никой не ги пита, дали искат?

7. Какъв дял, какви осем лева на цяло, когато всички знаят, че този проект никога няма да бъде завършен, а цената му ще набъбва заради грабежа.

8. Колкото по-дълго се проточва, толкова повече ще се открадне.

От сайта на (из)родното Министерство на енерГЕПИката от днес:
Министър Петкова ще даде брифинг 19.08.2019

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Пресконференцията ще се състои утре, 20 август 2019 г., от 10 часа в сградата на Министерството на енергетиката – ул. „Триадица“ №8. В нея ще участват също и изпълнителните директори на „Български енергиен холдинг“ ЕАД г-н Жаклен Коен, както и на „Национална електрическа компания“ ЕАД г-н Иван Йончев.

Ще чакаме да видим, с колко силна отрова ще ни облъчи утре теменужката?

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)