Ричард Брансън: „Твърд Брекзит ще унищожи Virgin

в ПО СВЕТА

Според предприемача при такъв сценарий курсът на паунда да се изравни с този на долара

Излизане на Великобритания от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”) би довел до понижаване на курса на британския паунд до този на долара, предупреждава главният изпълнителен директор на Virgin Ричард Брансън, пише BBC. По думите на предприемача такъв сценарий би бил „унищожителен” за компанията и би я принудил да пренасочи инвестициите си извън Обединеното кралство.

Фаворитът за следващ британски премиер – бившият външен министър Борис Джонсън – отказа да отхвърли възможността да разпусне парламента и да наложи реализирането на „твърд Brexit”. Според Брансън обаче това би довело до рязко потъване в курса на паунда „Паундът се обменяше за 1.53 долара в деня, когато се проведе референдумът за Brexit. Днес той се обменя за около 1.22 долара и ще се понижи до равенство 1:1, ако се осъществи твърд Brexit”, смята бизнесменът.

Брансън, чието портфолио включва авиолинии, финансови услуги и медийни компании, очаква големи загуби във всички области, в които има бизнес интереси. „Очевидно е, че ще се стигне до това да харчим по-малко пари във Великобритания и да влагаме цялата си енергия в други страни”, коментира той.

Предприемачът също така разкритикува системата за франчайзинг на британската железопътна система. Франчайз компанията Virgin Trains, която обслужва жп линията по британското западно крайбрежие – един от най-важните железопътни коридори на Кралството – от март 2020 г. приключва дейността си. Причината е, че след спор с Министерството на транспорта кой трябва да носи пенсионния риск през април на Virgin и на нейния оперативен партньор Stagecoach им беше забранено да кандидатстват повторно за концесията на линията. Според Брансън железопътните компании трябва да допринасят за понижаване на пенсионния дефицит, но пък не трябва да носят крайната отговорност за неговото равнище.

Новини Лондон