Рекорден обем биткойн търговия във Венецуела (ВИДЕА)

в Крипто
Loading...

Обемът на търговията с Биткойн, на peer-to-peer платформата за крипто търговия, LocalBitcoins, достигна рекордни висоти за цялата седмица във Венецуела, на 2-ри март, като потребителите търгуват с 25,4 милиарда в националната валута.

Сривът на венецуелския боливар продължава по време на продължаваща хуманитарна, икономическа и политическа криза, в която се наблюдаваше хиперинфлация, липса на основни стоки, включително храни и лекарства, граждански размирици и недоволство, бурни протести и битка за свалянето от властта на венецуелския президент Николас Мадуро.

Докато крипто поддръжниците вярват, че Биткойн може да предложи спасение на венецуелците, други посочват колко влошаващата се инфраструктура и други технически предизвикателства затрудняват приемането на най-голямата криптовалута.

Журналистът от Каракас, Хосе Рафаел Пеня Голам коментира:

Въпреки че крипто вече не е „ъндърграунд” тема, както преди няколко години, все още съществуват бариери пред масовото разпространение и приемане. Много хора виждат криптовалутите като измама или нямат достъп до тях. Интернетът във Венецуела продължава да се влошава, тъй като правителството управлява повечето телекомуникационни концесии в страната. След като се отдалечите от големите градове, още по-трудно е да получите добра интернет връзка. Смартфоните, които се оценяват в долари, са още по-скъпи за венецуелците сега.

Биткойн ентусиастът, Алек Зиупснис показва, че инфлацията на Венецуела е над 2 милиона процента, според опозиционния конгрес, в един от най-големите епизоди на хиперинфлация, записани след Втората световна война, когато инфлацията в Унгария достигна 41 900 000 000 000 000%.

Доклад на Miami Herald показва, че венецуелците превръщат боливара в изкуство на съпротивата и ръчни чанти, тъй като използват американския долар, за да избегнат хиперинфлацията. Ecoanalítica, базирана в Каракас консултантска фирма, смята, че близо една трета от населението на Венецуела, около 9 милиона души, разчита на щатския долар за ежедневни транзакции.

Въпреки размяната на валути, хиперинфлацията и дългите опашки в банките, венецуелците се справят с масовите аварии и нови протести, които избухнаха в Каракас в събота, след прекъсване на електрозахранването, което започна в четвъртък вечерта, когато водноелектрическата централа Гури спря.

Той засегна 70-90% от страната за повече от 40 часа. Каракас бе обгърнат в тъмнина, а местните медии съобщават, че „електрически саботаж“ е повредил светофарите в столицата на страната.

Американските политици обвиняват последната експлозия на електрическа подстанция във Венецуела поради липса на поддръжка.

Междувременно, в социалните медии се разпространяват доклади, в които се намесва участието на ЦРУ. Те сочат към статии от медиите NPR и Independent, за да подкрепят теориите, че авариите са част от добре организиран преврат.

Мадуро остава непокорен, но Гуайдо е непоколебим. Той излъчва съобщенията си за съпротива от улиците чрез мегафон, като призовава последователите си да останат „обединени и мобилизирани“.

Безредиците по улиците на Каракас продължават, като гражданите се обединяват и напад въоръжените сили.

Над 50 страни, включително САЩ, Великобритания и Колумбия, признават лидера на опозицията Хуан Гуайдо за действащ президент на Венецуела, след като са прекъснати дипломатическите отношения с Мадуро.  Cryptodnes.bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе