Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Революция за 5 млн бедни: Италия въвежда ББД за хората с под 780 евро на месец

в Свят
Loading...

Италия ще предоставя «граждански доход» на хора, които кандидатстват за него и получават под 780 евро, а за домакинства ще има и други критерии, съобщи «Евронюз». Това съобщи Дневник.

Мярката, която бе сред основните предизборни обещания на движението «Пет звезди» миналата година, се очаква да струва на Рим между 7 и 8 млрд. евро на година. Само преди месеци Италия и Европейската комисия спореха заради несъответстващия на европейските правила бюджет, който предвиждаше и такъв базов доход. Според «Асошиейтед прес» стойността на схемата тази година ще е 7.1 млрд. евро.

Според правителството става въпрос за безработни, които ще подписват документи, за да се ангажират с преквалификация, за да се върнат на пазара на труда. Филипо Тадеи от университета «Джонс Хопкинс» обаче смята, че за елемента на преквалификация Италия не разполага с нужната инфраструктура.

Третата най-голяма икономика в еврозоната е сред страните с най-висока безработица (10.5% през януари) в ЕС.

До 9360 евро годишно

Новата схема ще позволи гражданин на Италия или страна, членка на ЕС, живял в Италия през последните 10 години, да получава подобен доход при определени условия. Кандидатът ще трябва живее в домакинство с доход под 9360 евро годишно и спестявания под 6000 евро годишно, както и да не притежава втори (различен от дома) недвижим имот на стойност над 30 хил. евро. При семейства с деца стойността е друга.

Ако човек е сам и няма доход или малки спестявания, би могъл да получи до 9360 евро годишно, като от тях 280 евро трябва да се използват за наем. На практика всеки с доход под 780 евро може да кандидатства. Участващите в програмата получават месечно предплатени дебитни карти, за да плащат при пазаруването на хранителни продукти, лекарства, плащането на комунални услуги и наем. В замяна на това те могат да се включат в програми за намиране на работа и обучителни програми

С базовия доход наскоро експериментира Финландия. Проектът с участието на 2000 безработни финландци, получавали 560 евро месечно независимо дали са си намерили работа или не, приключи през януари 2019 г., след като продължи две години.

«Революция» за около 5 млн. души

Италианският дълг се равнява на около 133 процента от брутния вътрешен продукт на страната и е вторият най-голям след този на Гърция. Сред младежите делът на безработните през първия месец от годината е бил 33 процента, отстъпвайки отново само на Гърция, се посочва в данните на европейската статистика, цитирана от «Асошиейтед прес» и БТА.

Вицепремиерът и лидер на Движение «Пет звезди» Луиджи ди Майо изтъкна необходимосттта от ускоряване на икономическия растеж и създаване на работни места, прилагайки програмата за «гражданския доход».

Той каза днес, че това е началото на «революция» за около 5 млн. души, включително бедните в напреднала възраст, които на теория трябва да бъдат облагодетелствани от получаването на социалните помощи.

«Днес ние си удържахме на обещанието», заяви Луиджи ди Майо.

«Държавата най-накрая пое грижата за невидимите».

Съоснователят на Facebook: „ББД трябва да бъде въведен още сега“

В ЕС замислят въвеждането на безусловен базов доход за всички европейци

 

Последни от Свят

Отиди Горе