Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Разузнаванията на Сърбия, Англия и Франция са съучастници в атентата в църквата „Света Неделя“ 1925 г.

в Любопитно

4 април 1925 г. „Зора“ публикува „секретна инструкция“ на Коминтерна, според която 16 април 1925 г. в България трябва да започне въоръжено въстание.

15 април 1925 г., ДЕН ПРЕДИ АТЕНТАТА В “СВ. НЕДЕЛЯ”, ЗАПОВЕДТА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ ВЕЧЕ Е НАПИСАНА.

15 април 1925 г., ДЕН ПРЕДИ АТЕНТАТА В “СВ. НЕДЕЛЯ”, КОМИНТЕРНЪТ ОТМЕНЯ ОКОНЧАТЕЛНО “КУРСА НА ВЪОРЪЖЕНА БОРБА В БЪЛГАРИЯ” И ВЗИМА РЕШЕНИЕ ЗА НЕЗАБАВНО ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ ЛЕГАЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ.
В заседанието участват Димитров, Коларов и Станке Димитров.

15 април 1925 г., ДЕН ПРЕДИ АТЕНТАТА В “СВ. НЕДЕЛЯ “, РЪКОВОДСТВОТО НА БКП ОТХВЪРЛЯ ПЛАНА ЗА АТЕНТАТ КАТО “БЕЗЦЕЛЕН И НЕДОСТОЕН”. Включително и атентаторът Коста Янков.

Антон Страшимиров: „Никой не е допущал, не е и даже подозирал, че тези, от които е зависело прилагането на плана и които също били гласували против него, че те ще продължат на своя глава замисленото и ще го доизкарат въпреки всичко”

„Инструкцията“ е абсолютен фалшификат ‒ един от многото, излюпени в едно гнездо на белогвардейци, които с това се препитават ‒ произвеждат фалшивки от името на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал (ИККИ) до левите партии в Европа и САЩ и ги продават на „заинтересовани“ лица и правителства. Белогвардейското фалшификаторско гнездо е базирано в Берлин, има филиали в Лондон, Париж, Рига и Виена.

Дружиловски произвежда 4 американски „инструкции“ (публикувани в „Чикаго трибюн“, „Ню Йорк таймс“ и „Ню Йорк хералд“ ), 2 полски и една френска. Едната американска „инструкция“ разпорежда „физическото отстраняване на Уорън“ (когото президентът Кулидж предлага за главен прокурор); френската дава указания за „организиране на перманентни обществени конвулсии и дезавуации на популярни държавни дейци“, а полските „инструкции“ вкарват в затворите стотици комунисти.

И идва оня звезден миг, в който Зиверт съобщава на Дружиловски, че българският посланик в Берлин се нуждае от неговите „услуги“. Така ще се появят три „документа“, поръчани и продиктувани лично от българския посланик проф. Методи Попов. От тях най-важна е „инструкцията“, публикувана в „Зора“. За нея Дружиловски си заработва 500 долара. Възправен на върха на своята фалшификаторска слава, Дружиловски записва в дневника:

„Да, не беше прав моят път, но все пак ме изведе на върха, където се прави голямата политика, и оттук виждам целия свят в подножието, и аз усещам вятъра на историята… Що се отнася до България, то аз влязох в нейната история и заех там своето място… Хубаво би било да отида в България. Приятно ще бъде, дявол го взел, лично да погледам пожарищата от бомбата, която аз направих. Хората ще ме гледат и през ум няма да им мине, че този красив, елегантно облечен млад човек заедно с техните управници направи историята на тяхната страна. Благодарение на мен тамошните червени бяха удавени в кръв!“

Юни 1926 г. Дружиловски е арестуван при спецоперация на ОГПУ и отведен в СССР.

Разпит на Дружиловски (8‒12 юли 1927 г.)

Председателят на съда: Как беше съставен този документ, кой определи неговото съдържание, кой го изпълни технически и на кого беше предаден?
ДружиловскиТОВА МИ БЕШЕ ПРОДИКТУВАНО СЪВЪРШЕНО ДОСЛОВНО ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПОСЛАНИК и аз съвършено дословно го записах. Аз се явих обрат­но при посланика и му го връчих.
Прокурор: Защо четири пъти се споменава датата 15 април?
Дружиловски: Защото ми посочиха тази дата“.

Из молбата за помилване:
ВСИЧКО, КОЕТО НАПРАВИХ, ПОИСКАХА ГО ОТ МЕН САМИТЕ БЪЛГАРИ, ХОРА С ВИСОКО ПОЛОЖЕНИЕ, КОИТО МЕ УВЕРЯВАХА, ЧЕ МОЯТА РАБОТА Е КРАЙНО НЕОБХОДИМА НА ТЯХНАТА СТРАНА… Аз бях само редови изпълнител на волята на истинските политици, които трябва да бъдат съдени с цялата строгост. А всичко се стовари върху мен. И сега заради тях мен ме изправят до стената. Къде е тук справедливостта? На съда много се говореше, че моите документи са предизвикали кръвопролитие. Нима аз убивах и бесех? Това е тяхно дело, а мен осъждат на смърт. Къде е тук справедливостта или даже простата логика?“

Из предсмъртната записка:
„Но защо аз??? Защо мен??? Нима бих могъл сам да направя всичко??? Къде са сега всички тези, които ме водеха към гроба под ръчичка, и ми се усмихваха, и ме увещаваха, че аз заедно с тях правя историята? Ако това е така, спасете ме!!! Изпратете нота в Москва, изискайте да ме дадат на вас, аз съм ваш, аз с вас правех историята и заради това за мен ‒ смърт… Вие фракове носите, на всички възможни езици се изразявате, на църква ходите и заради вас ме осъдиха, заради вашите исторически дела-делца. И моята смърт също е заради вас!!! Какво, гадове, затаихте се, затихнахте?… А аз си мислех – извадих късмет, възнесох се във високата политика… Но къде е истината??? Къде е правдата???“

Loading...

БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ОМОТАНА В МРЕЖА ОТ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ –
СЪРБИЯ, АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ.

СЪРБИЯ

След атентата ген. Русев съобщава на пресата, че планът е разработен в Ниш, взривът е изнесен от сръбските военни складове и е внесен в България през Цариброд. Само не казва, че цялата операция с изнасянето и пренасянето на взрива е извършена със съдействието на полковник Джурич, шеф на сръбското разузнаване.

След остър протест на Белград и заплаха за скъсване на дипломатическите отношения, атентатът вече е „организиран от Москва, а взривът е пристигнал от Одеса“.

Секретно сведение до Чичерин от 26 май 1925 г. гласи: „За да не стане истината достояние на всички, свидетелите на процеса за взрива даваха показания при закрити врата, защото делото стигна до връзката на емигрантите в Ниш със сръбското правителство и до връзките на участниците във взрива със сръбското консулство в София“.

На 4 май 1925 г. в писмо до граф Дьо Бурбулон цар Борис директно назовава едно име – Веснич. Това е министър-председателят на Югославия Миленко Веснич.

От Сърбия се внасят експлозиви с намерение да взривят Военния клуб, Парламента и „Св. Александър Невски“. ТОЗИ ВЗРИВ Е СТРУПАН НА ТАВАНА НА „СВ. НЕДЕЛЯ“ ОЩЕ В КРАЯ НА 1924 Г.

АНГЛИЯ

Делото стига до Димитър Златарев от Военната организация на БКП, който държи връзката с английската легация. Задачата на английските резиденти не е да предотвратят атентата, а тъкмо обратното – да предотвратят отказа на БКП от въоръжени действия, в частност – от атентата.

През лятото на 1925 г. в българското посолство в Берлин се появява шефът на английското разузнаване в България полк. Холст и казва на посланика проф. Попов: „НИЕ БЯХМЕ ВЪВ ВРЪЗКА С АТЕНТАТОРИТЕ. „СИКРЕТ СЪРВИС“ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ БЕШЕ В ТЕЧЕНИЕ НА ПОДГОТОВКАТА НА АТЕНТАТА…“
Попов скача и извиква възмутен: „Как е възможно?! Защо не го предотвратихте?“. Гостът отвръща: „Атентатът премина от нашите ръце в политиката, а политиката е мръсна работа“.

Журналистът Асен Бояджиев: „Без да подозират, атентаторите станаха жертва не само на своите неправилни разбирания, но и на „Интелиджънс сървис“.“

ФРАНЦИЯ

ФРЕНСКИЯТ БАНКОВ ЧИНОВНИК В „КОМПАНИ ЖЕНЕРАЛ“ ЕВГЕНИ ЛЕЖЕ, БЕЗ РЕДОВЕН ПАСПОРТ, ВЛЯЗЪЛ НЕЛЕГАЛНО В БЪЛГАРИЯ, Е ПРЕДОСТАВИЛ РАЗКОШНА КВАРТИРА НА АТЕНТАТОРИТЕ КОСТА ЯНКОВ И ИВАН МИНКОВ. Освободен е след остра нота, ултиматум към Царя за скъсване на дипломатическите отношения и среднощна аудиенция във Врана на френския пълномощен министър Жорж Пико.

Капитан II ранг Коста Скутунов, адютант на цар Борис:

„В нашата дипломатическа история спрямо царя не бяха никога отправяни подобни заплахи. Този ултиматум засягаше както Царя като държавен глава, така и страната ни като независима държава… Министърът на външните работи напразно потърси на няколко пъти съдействие от пълномощните министри на Великите сили в София… Тази аудиенция беше нарушила традициите на двореца. Царят никога не беше приемал по такъв начин аудиенция, а още повече посред нощ. Въпреки че този авантюрист французин беше замесен непосредствено в подготовката и изпълнението на атентата, той бе освободен.

Защо е целият тоз напън? Заради „някакъв си авантюрист французин“? Кой посланик поставя ултиматум на чужд държавен глава заради един аванюрист, участник в атентат в чужда държава, в която е влязъл нелегално, но легализиран неизвестно как, и защо като банков чиновник? Според Скутунов властта се тревожи, защото е осветлила човек, зад когото, ерго – зад атентата, стоят (и) френските тайни служби. Жорж Пико заплашва с международен скандал и скъсване на дипломатическите отношения не заради държавния терор, а заради разкрития Леже.

Из книгата „АТЕНТАТЪТ. ПЪТЯТ КЪМ ПОРТИТЕ АДОВИ“ на Велислава Дърева 

Олег Костадинов, Яндекс 

Loading...

Последни от Любопитно

Отиди Горе