Разследване на Ахчиева разтърси българската съдебна система

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

От Георги Готев, издател на EUelectionsBulgaria.com

Висш български съд прие като доказателство журналистическото разследване на Валия Ахчиева, публикувано вчера (22 април), което поражда сериозни съмнения относно законността на назначаването на ръководител на най-големия български съд.

Известният разследващ журналист Валия Ахчиева сътрудничи безплатно на този сайт от 11 февруари. Нейната седмична разследваща програма с Българската национална телевизия (БНТ) бе свалена от екран миналия януари без никакви правни основания, което е очевидно пореден опит да се запуши устата на журналистиката, която нарушава спокойствието на властта в България.

Междувременно нейните публикации започнаха да дават резултати, което е удивително, като се има предвид, че смущаващите журналистически публикации в България по правило се пренебрегват от властите.

Вчера Ахчиева разкри, че българското гражданство на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов е силно съмнително и че може да е уязвим от влияние на Русия.

Днес тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ с председател Наталия Марчева, по делото, с което се оспорва избора на Председател на Софийски градски съд /СГС/, разпореди да се изискат от Министерството на правосъдието документите, които доказват правните основания за българското гражданство на избрания за председател на СГС Алексей Трифонов. Така ВАС прие да се съберат доказателствата от изнесената информация в журналистическото разследване на Валя Ахчиева, публикувано вчера в euelectionsbulgaria.com.

В края на миналата година беше проведен конкурс от ВСС за избор на Председател на СГС. Общото събрание на съдиите в СГС излъчи свой кандидат -съдия Евгени Георгиев. Но най-изненадващо ВСС класира друг участник в конкурса – Алексей Трифонов.

И той встъпи в длъжност – председател на най-големия съд в България.

В знак на протест заместник-председателите на Съд подадоха оставки.

А класираният на второ място съдия Евгени Георгиев заведе дело за оспорване на избора на Алексей Трифонов.

Това дело се води във ВАС и днес трябваше да приключи.

Но то не приключи заради разследването на Валя Ахчиева.

Ахчиева разкри факти, които поставят под съмнение българското гражданство на съдия Алексей Трифонов, който е роден в град Курск, СССР през 1972 година, а едва нс 16-годишна възраст му се издава в България Акт за раждане и е вписан е Регистъра на българските граждани.

Защитата на ответниците по делото – юристът на ВСС и адвокатът на съдия Алексей Трифонов категорично се противопоставиха на това – да се докаже дали по закон е получил българско гражданство Алексей, защото това не било по предмета на делото.

Но cъдът уважи искането на адвокат Александър Кашъмов, който представлява жалбоподателя по делото – класираният на второ място в конкурса и излъчен от Общото събрание на съдиите в СГС – съдия Евгени Георгиев.

ВАС всъщност прие, че въпросът за гражданството на спечелилия конкурса е от важно значение за справедливото решаване на делото.

Законът за съдебната власт изисква всички магистрати да бъдат само с българско гражданство.

А това заедно с моралните качества на всеки един магистрат са гаранция за независима съдебна система.

Следващото заседание на ВАС е насрочено за 21-ви май.

До тогава Министерството на правосъдието трябва да представи всички документи по казуса Алексей Трифонов.

 

Източник: euelectionsbulgaria.com

Това е сайт, създаден от журналиста Георги Готев, базиран в Брюксел, като проект за възможност за отразяване на европейските избори и политическия контекст в България свободна от всякакъв натиск