Разпитват Порошенко с „детектор на лъжата“

в СВЯТ
Предстои разпит на Порошенко с помощта на полиграф

Държавното бюро за разследвания на Украйна възнамерява да разпита Петро Порошенко по делото за пране на пари в особено крупни размери.

Разпитът може да се проведе с помощта на полиграф, ако Порошенко се съгласи да даде показания доброволно.

Ако откаже, да мине проверката на детектора на лъжата, това недвусмислено ще покаже, че има какво да крие и се притеснява от истината.

Порошенко е заподозрян в Украйна, включително и за държавна измяна, злоупотреба със служебно положение, легализация на доходи от престъпни дела, укриване на данъци, опит за узурпация на съдебната система и срещу него се разследва дело „относно незаконното назначаване на кабинета на министрите на Украйна през 2016 година при липса на коалиция в Парламента “.

Един от случаите се отнася до «Кузницата на Рибалски», този завод е един от най-големите активи на Порошенко.

Според неофициална информация бившият държавен глава Делото с продажбата на завода е открито по подозрение за укриване на данъци и по-нататъшно легализиране на доходи от престъпления.

Друг случай, разследван от Бюрото за държавни разследвания се отнася до евентуалното участие на бившия президент, както и на бившата шефка на Националната банка Валерия Гонтарева и редица други лица в прехвърлянето на средства от държавния концерн „Укроборонпром“ в офшорка.

Първият разпит на Порошенко се проведе на 25 юли, той беше разпитан като свидетел.

По-късно Порошенко увери, че няма нито едно наказателно дело, по което той е подсъдим. Украинският вестник «Вести» обаче съобщи, че бившият президент се е обърнал към лобистки компании в САЩ, с искане на защита от наказателни дела.

News Front