Разпадът на НАТО започна

в СВЯТ

За доставката на С-400 в Турция пишат всички световни СМИ. Мотивите на Ердоган също са назовани — това е застраховка от вероятното използване на авиацията на САЩ при поредния опит за държавен преврат. Но Ердоган има и други по-сериозни намерения по отношение американците. Това е видно от мястото, в което той ще разположи руските комплекси.

Турция очакваше с нетърпение С-400. Техниката бе доставена по въздуха, не се довериха на морските пътища. Ердоган бързаше, но не защото се опасяваше от реакцията на САЩ, а по други причини. Ердоган планира да използва С-400 срещу САЩ в Сирия, в зоната на Ефрат, в Рака. Оттам Турция се опитва да изтласка САЩ, които нямат намерение да напускат страната.

На този етап натискът се извършва достатъчно меко — Турция разположи там батальон от 50 танка. Срещу спецназа на САЩ това е голяма сила. Ако след това САЩ не си тръгнат, ще се наложи да бъдат изтикани грубо — С-400 могат да покрият района и да не позволят на американската авиация да удари дислоцираните там турски танкове. А това вече ще съсипе САЩ — ще е нещо като удар с мокър парцал по лицето.

Турция разширява своята зона на контрол въпреки волята на САЩ и с участието на Русия. САЩ, Израел и Британия се в един лагер, а Турция, Китай, Иран и Русия — в другия.

Ако си представим краха на НАТО, то той ще изглежда точно така.

Америка има половин година, докато турските ракетчици преминат през обучението в Русия. След това те ще могат сами да решават всичките си бойни задачи. САЩ не могат да отвърнат на Турция подобаващо, защото тя е съюзник на НАТО. И защото рискуват Анкара да отвърне на натиска и да се превърне в противник.

Динамиката на напрежението между Турция и САЩ поразява въображението: преди пет години бе невъзможно да си представим, че Турция ще направи подобна покупка от Русия. Вашингтон е в капан: не бива да отвръща на удара, защото отговорът ще означава ново, още по-дълбоко поражение.

Вашингтон отговори, че Турция няма да получи Ф-35, на което Анкара заяви, че има готовност да закупи руските Су-57.

И ще ги купи, с което ще забие още един пирон в покрива на НАТО.

Ако САЩ започнат да форсират натиска срещу Турция, то зад пултовете на закупените С-400 на този етап няма да застанат турски кадри, защото не са обучени — ще застанат руски.

А това за САЩ ще е истински кошмар.

В дадената ситуация САЩ приличат на полудял тиранин.

Ако САЩ започнат да притискат Турция икономически, то има два варианта: ще изтикат Турция напълно от НАТО или ще се ограничат само с крясъци и истерии. Във втория случай светът ще разбере, че «титанът» е сериозно ранен.

Васалите ще започнат да се разбягват — като мишки.

В тази ситуация за САЩ има само лоши варианти и още по-лоши варианти.

Общо взето светът ще е предоволен, ако САЩ помогнат на Русия да разпусне блока НАТО и да създаде своя групировка — от обидените от САЩ бивши васали.

Процесите започнаха да се движат точно в тази посока.

Турската криза показа, че в НАТО е назряла криза, с която не могат да се справят поради неразрешимите геополитически противоречия между членовете на блока.

Ако Турция се измъкне от чадъра на САЩ, в целия свят ще започнат аналогични процеси, които няма да могат да бъдат спрени по никакъв начин.

След по-малко от 10 години политическата карта на света ще изглежда по напълно различен начин.

В това няма никакво съмнение.

Петя Паликрушева, News Front