Радев: Разширяването на ЕС и НАТО към Западните Балкани е ключов фактор за стабилност

в СВЯТ

Споделяме общото мнение, че разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция в Любляна с президента на Словения Борут Пахор.

Срещата на върха в София миналата година затвърди този приоритет и имам уверението на президента на Словения, че той ще бъде поставян и отстояван и по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз от Словения през втората половина на 2021 г., отбеляза българският държавен глава.

Двамата президенти са обсъдили и предизвикателствата пред бъдещето на Европа. Нашата обща позиция и общи политики са да работим заедно за изграждане на една сигурна, солидарна и силна Европа – уверена в утрешния ден, заяви Румен Радев.

По думите му двете страни имат също огромни възможности и в областите на образованието, науката и културата. Те винаги са били свързващ елемент между нашите два народа и са допринасяли за нашето сближаване, посочи той и допълни, че тук ние ще развием още по-добри инициативи, така че да можем да увличаме нашите млади хора да учат заедно, да споделят своите идеи за бъдещето на региона и на Европа.

 

И Словения, и България излъчват стабилност и сигурност и водят диалог и политика на сътрудничество в интерес на сигурността и мира на Балканите,  коментира Румен Радев. Точно тези усилия ни дават възможност да формираме една ефективна политическа ос между Словения и България на споделени ценности, на помирение и на ангажименти за бъдещето на нашия регион, допълни той.

 

Радев поздрави Пахор за  политическата визия и воля да реализира идеята за помирение в Словения. Ние обсъдихме тази негова идея и нейната реализация по време на посещението му в София, искам да благодаря днес за възможността да поднеса венец именно на Паметника на жертвите на всички войни – това не е случайно, защото Словения е пример в това отношение, отбеляза Радев. Словения постига помирение, постига деполитизация на историята, която може да бъде негативен фактор и да влияе негативно върху съвременните обществени процеси, посочи българският президент. Напълно осъзнавам колко сложен и продължителен е този процес, но той е ключов фактор за единение около приоритети на днешния ден, смята Радев.

 

Българският държавен глава отбеляза, че двете страни продължават да развиват диалога и сътрудничеството на високо политическо ниво при голяма интензивност и посочи, че  доказателство за това е и официалното откриване на посолство на Република Словения през миналата година.  Наша обща цел е да повишим двустранния стокообмен, имаме редица възможности да го направим и все още неизползван огромен потенциал, коментира Радев. Той припомни, че вече  има пряка авиолиния между Любляна и София и посочи, че това дава много по-големи възможности за туризма. Според статистическите данни след откриване на пряката авиолиния има рязко повишаване на броя на туристите – както от България в Словения, така и от Словения в България, каза Радев.

 

Борут Пахор подчерта приятелските отношения с България. Той отбеляза, че българският президент е придружаван от бизнес делегация и това показва по-голям интерес от страна на предприемачите от двете държави. Президентът Пахор припомни, че през юли Словения ще бъде домакин на конференция на инициативата „Три морета“ и каза, че президентът Радев днес е потвърдил присъствието си и подкрепата си към инициативата.

 

Българският държавен глава Румен Радев пристигна днес на двудневно официално посещение в Словения по покана на словенския си колега. Той и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от президента Борут Пахор и съпругата му Таня Печар.  След това Радев поднесе венец пред Паметника на жертвите от всички войни.

 

Освен разговорите на държавния глава със словенския президент Борут Пахор, в програмата на визитата са и  среща с министър-председателя Мариан Шарец, както и с кмета на словенската столица Зоран Янкович.

 

В Любляна държавният глава и съпругата му ще присъстват на прием по повод Националния празник на Република България – 3 март, даван от посолството на Република България в Словения за дипломатическата общност, изтъкнати представители на словенското общество и на българската общност. БTA

„За България най-големият приоритет е защитата на външните граници на Европейския съюз.“ – Румен Радев пред ООН

Специален по!здрав за феновете на Радев, ЕС и НАТО! (ВИДЕО)