Първата финансова институция, която издаде облигация на блокчейн

в Блокчейн
Loading...

Петата по големина банка в Европа, Banco Santander, е първата финансова институция, която издаде облигация, изцяло на публичния блокчейн на Етериум. Този ход е показател за нарастващото значение на ETH във финансите. Токенизирана облигация за 20 милиона долара

С помощта на Nivaura, базирана в Лондон финтех компания, испанският банков гигант разработи монета, която представлява емисия на 20 милиона долара. Фирмата използва различни ERC-20 токени, които представляват парите за уреждане на ценната книга. Santander Security Services ще пази криптографските ключове за токенизираната облигация и пари.

Сделката е направена за един от най-основните видове облигации и ще съществува на Етериум блокчейна до падежа, който е определен за една година от сега. Той ще носи и тримесечен купон със стандартна ставка от 1,98 процента, според Антонио Торио, отговорник за финансирането в Santander.

Хосе Гарсия Кантера, финансов директор на банката, каза:

„Santander е начело на дълбоката дигитална трансформация на финансовия сектор и тази сделка е пример за това. Искаме да се възползваме от всяка технология, която може да ускори този процес и да бъде по-ефективен, а блокчейн е една от тези технологии.“

С други думи, чрез автоматизиране на цялата документация и преговори, които участват в издаването на облигация, Santander ще може да направи процеса по-ефективен и по-бърз, като впоследствие елиминира редица посредници.

„Това е ключовото за работата на Santander. Те казват ‘нека дигитализираме целия процес'”, заяви Автар Сехра, изпълнителен директор на Nivaura.

Въпреки че самата банка не е заинтересована да се занимава с никакви криптовалути, технологията, която стои зад тези дигитални активи, е това, от което те се интересуват.

„Еволюционната стъпка“, която Santander предприе към дигитализирането на процесите в банковия сектор, повече може да се определи като „проблем на технологичните иновации, а не като чисто финансов проблем“, според Джон Уилан, ръководител на дигиталното инвестиционно банкиране във фирмата.

С помощта на Етериум, Banco Santander е на път да обработва по-сложни транзакции, използвайки блокчейн. Това ще помогне на банката да предостави на своите клиенти една от “най-технологично развитите банкови платформи”, заключи Уилън.

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Блокчейн

Отиди Горе